Az MTI értesülése szerint a nőt vasárnap az új típusú influenza tüneteivel szállították a Szegedi Tudományegyetem kórházába. Az asszony több krónikus betegségben is szenvedett, és az elsődleges információk szerint nem részesült védőoltásban.
A beteget a közlemény szerint az intenzív osztályon ápolták és állapota miatt gépi lélegeztetés is szükségessé vált. Életét azonban nem tudták megmenteni.
“Ez is azt bizonyítja, hogy továbbra is jelen van az országban a vírus, amely nagyon súlyos megbetegedéseket is okoz, emberéleteket követel` írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a leghatékonyabb megelőzés, védekezés a védőoltás. Rámutatott arra: jelenleg is szükséges a gyermekvállalást tervezők, az állapotosok, a krónikus betegségekben szenvedők beoltása, ha még nem kaptak védőoltást 2009 októbere óta.
Falus Ferenc országos tiszti főorvos február 1-jén az addigi adatok alapján azt közölte, hogy Magyarországon száztíz ember köztük öt várandós nő halála hozható összefüggésbe a H1N1 vírussal. Mint elmondta, az öt elhunyt kismama egyike sem volt beoltva. Az elvesztett várandósok közül kettőnél a magzat sem élte túl a megbetegedést.
Falus Ferenc közlése szerint az új influenza miatt meghaltak egynegyede egészséges volt, és a mintegy 80 ezer magyarországi terhes nő 17 százaléka kapott védőoltást. Forrás: szegedma.hu