Az önkéntes egyesületet parancsnoka a Rádió 7 kisteleki stúdiójában elmondta, hogy Másodfokú belvízvédelmi készültség volt Balástyán, ennek kapcsán két helyen kellett beavatkozniuk, viszont három belterületi helyen az önkormányzat markolójával kellett a csapadékvíz elvezető árkot kitisztítani. Megjegyezte, hogy sajnos sokan borítják az árkokba a levágott füvet, de találtak paradicsomszárat is.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy pár év száraz időszak sem kellene, hogy felbátorítsa a gazdálkodókat az árkok beszántására, hiszen több év szárazság után egy vizesebb időszak idején az ő földjük kerül víz alá.

A tűzesetek megelőzése érdekében fontos, hogy az utak, vasutak mentén ne dobáljanak ki a járművekből égő cigarettacsikket hangsúlyozta. Hozzátette: egyébként április elsejétől Csongrád megye területén is tűzgyújtási tilalom van érvényben, ami azt jelenti, hogy semmit nem szabad elégetni a szabadban, sőt, az erdei tűzrakó helyeken is tilos tüzet gyújtani.

Néhány éve vezették be, hogy a nyári mezőgazdasági munkák idején, aratás előtt június elején kérésre átvizsgálják tűzbiztonsági szempontból a mezőgazdasági gépeket. 2-3 gép esetén még ki is mennek helyszínre. Ilyenkor a kipufogó tömítettségét, az akku megfelelő rögzítését ellenőrzik le. Egyébként ajánlott aratáskor legalább egy 6 kg-os ABC típusú tűzoltó készüléket és egy lapátot a munkagépben tartani, mert egy kezdeti kis tüzet gyorsan meg lehet fékezni fűzte hozzá.