— Hiába várta édesanyám a betegszállítókat múlt hét kedden, nem jöttek érte — fordult la szoljon.hu-hoz egy szelevényi asszony. — Pedig már két héttel ezelőtt egyeztettünk velük időpontot, azonban anyukám — aki egy balesetet követően rokkant le — a megbeszélt időpontban nem jutott el a reumatológiára. Saját lábán nem mehetett volna, mert mozgássérült, kilencven százalékos ízületi kopása van.

— Aznap reggel izgatottan ébredtem, azt mondták a betegszállítók, hogy korán érkeznek — vette át a szót Cseh Mihályné Piroska néni. — Hét órára már indulásra készen álltam, feszülten figyeltem, mikor jönnek értem. Meg sem fordult a fejemben, hogy nem jutok el a rendelésre — panaszolta. — Negyed tizenegykor telefonált az asszisztensnő, hogy körülbelül fél óra múlva megérkeznek. Fél tizenkettőkor kaptuk az újabb hívást — már a betegszállítóktól —, mely szerint kilyukadt a betegszállító gépkocsi kereke, nem tudnak jönni. Mivel nem sok idő volt már hátra a főorvosnő rendelési idejéből, nem tudtunk autót szerezni, itthon maradtunk. Az egész délelőttön át tartó hiábavaló várakozást követően sírva fakadtam, annyira kikészültem idegileg.

A beteg asszony csak egy héttel később, azaz tegnap jutott el a reumatológiára. Mivel nem bízott már a betegszállítókban — akik tb-biztosítottként térítésmentesen szállították volna el a rendelésre —, egy magánszemélyt kért meg arra, hogy vigye el autójával. Mindez többezer forintjába került az asszonynak.

— Épp a boltból jöttem vissza, amikor megláttam, hogy ott áll a betegszállító autó a házunk előtt — árulta el tegnap a beteg asszony lánya. — Fél kilenckor, váratlanul érkeztek. Édesanyám akkor már elindult a magánautóval a reumatológiára, nem találták otthon. Ezek után, amíg máshogy is el tudunk jutni a rendelésekre, nem fogjuk hívni a betegszállítókat.

— Valóban probléma volt az egyik autóval az elmúlt héten — mondták el érdeklődésünkre az érintett betegszállító társaságnál. — A műszaki meghibásodás miatt le kellett mondanunk a szállítást, amelyet rögtön meg is tettünk. Nem csak a betegnek szóltunk, hanem a kórháznak is, hogy ne számítsanak a szelevényi hölgyre. Ezzel egy időben kértünk számára egy új időpontot is, hogy ne kelljen a mi hibánkból újra kivárnia, míg sorra kerül a várólistán. Természetesen a lehető legkorábbi időpontot egyeztettük számára.

A cégvezető megerősítette, hogy tegnap valóban kiküldtek egy autót, mert a környéken több beteget is fel kellett venniük. Cseh Mihályné azonban nem tartózkodott otthon. A betegszállító elmondása szerint, indulásuk előtt sikertelenül próbálták telefonon utolérni a szelevényi hölgyet. Arról viszont nem volt információja a cégvezetőnek, hogy az elmúlt héten tájékoztatták-e Piroska nénit arról, hogy ezen a napon újra küldik érte az autót.

Gyakran meghibásodnak a szállító autók

A Jász-Nagykun-Szolnok megyebeli betegszállító társaság vezetője elmondta, hogy elég gyakran meghibásodnak a gépkocsik, a régi autók közül sok többszázezer kilométert futott már.
— Éppen ezért frissítettük a gépkocsiparkot, három új autót vettünk — állította. — Rengeteg hívásunk van, igyekszünk megfelelni az elvárásoknak, ami nem mindig megy zökkenőmentesen. Nehéz kivitelezni például amikor egy beteget percre pontosan kell szállítanunk.

Betegszállító gépjárművek által futott hasznos kilométerek száma Szolnok megyénben (ezer km)

Év / Ezer km
2008. júl. 209,4
2008. jan. 208,1
2007. jan. 119,8
(szoljon.hu)