Az új formát négy esetben alkalmazhatják, az első eset az alkalmi jellegű munka. Emellett magánszemélyek is alkalmazhatnak ily módon munkavállalókat, azonban kizárólag háztartási munkák elvégzésére, például házvezetőnőként, bébiszitterként dolgozhatnak. Valamint az egyszerűsített foglalkoztatáshoz sorolható a mezőgazdasági és az idegenforgalmi idény munka. A mezőgazdasági idénymunkának időkorlátja is van: nem lehet hosszabb mint 90 nap.

Vannak azonban korlátozó szabályok is mondta az osztályvezető: ha a munkavállaló és a munkáltató között már van egy munkaviszony, valamint a már meglévő munkaszerződés sem módosítható ilyen formává. Emellett a közszférában alaptevékenységi körben ilyen formában nem foglalkoztathatják a munkavállalót.

Ez a jogviszony egyszerűsített munkaszerződéssel jöhet létre. Vannak olyan esetek, amikor nem kell írásban munkaszerződést kötni: egyik az 5 napnál rövidebb munkaviszony, a másik a mezőgazdasági idénymunkák esete. Ezekben az esetekben csak akkor kell szerződést írni, ha a munkavállaló kéri, vagy ha 31 napnál hosszabb ideig vállal munkát.

Fontos, hogy jelenléti ívet kell vezetni, ez funkcionál munkaszerződésként. Ilyen eset például az 5 napnál rövidebb munkaviszony. Ezt 2 példányban kell elkészm, az egyiket a munkavállalónak kell adni, a munkáltatónak 5 évig kell megtartani. Háztartási munkák körében nem kell jelenléti ív sem.

Megosztom!
|