Még 2000-ben, hagyományőrző célokkal jött létre Mindszenten is a Kossuth Társaság egyik helyi csoportja, a tagok akkor még főleg a mindszenti nyugdíjas csoport tagjaiból verbuválódtak mondta Kerékgyártó Zoltán.
A csoport leginkább 1848-ra koncentrál, de nem állnak tőle távol a gasztronómiai és egyéb történelmi hagyományőrzés elemei sem.
És ha már 1848, akkor természetesen nem lehet megfeledkezni a városi ünnepségekről sem. A csoport március 12-én részt vett a gyertyagyújtáson, március 15-én a városi ünnepségen, illetve még március 14-én a templomnál is volt egy koszorúzással egybekötött megemlékezés.
Ami a csoport működését illeti: Mindszenten a tagcsoport 5-6 állandó fővel működik, de mivel ez egy regionális szervezet, a Kossuth Társaságban 50 körül mozog a tagok száma.
A szervezet elérhető irodalmon keresztül, fellelhető dokumentumok segítségével történelmi emlékhelyeket is fel tud tárni, mint Szamecz András, 1848-as honvéd tiszt sírját is, ezt pedig azóta is rendszeresen látogatják.
Ezek a kutatások persze nem kevés pénzbe kerülnek, amit civil szervezetként pályázatok útján tudnak finanszírozni mondta portálunknak Kerékgyártó Zoltán, aki hozzátette azt is: jelenleg is folyamatban van egy pályázat a Civil Alap felé.
A feltáró munka mellett évi 2-3 alkalommal történelmi-gasztronómiai kirándulásokat is szerveznek, ami a tagok részéről önerőt igényel.

Néhány mondat az éves programról:
Még múlt hónapban, február 26-án volt Hódmezővásárhelyen a társaság éves közgyűlése, 28-án egy vetélkedőn vettek részt a Csúcsi Olvasókörben, márciusban aztán volt egy rajzpályázat is ötödikestől tizenkettedikes tanulók részére 1848-49 hőseiről.
Márciusban volt még több helyen megemlékezés, így Algyőn, Ruzsán és Szegeden is. Emellett a költészet napjához kapcsolódva áprilisban is lesz több alkalommal irodalmi teadélután, majd júniusban kirándulás a Máramarosi Havasoknál. Augusztusban megemlékeznek az államalapításról, és ugyanebben a hónapban még a határvidékre, Salzburgba is ellátogatnak. Az ősz első hónapjában fogják tartani az éves báljukat, majd október 6-án ha lesz rá lehetőség, a társaság tagjai Aradon vesznek részt a koszorúzáson. Egész évben több vásárhelyi olvasókör és csoport vetélkedőjén részt vesz a szervezet, majd év végén lesz egy tokaji bortúra, és egy évzáró rendezvény is.

Maga a Dél-alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság központja Hódmezővásárhelyen van, de a különböző tagcsoportok folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot.
Felmerülhet a kérdés, hogy kinek miért fontos a hagyományőrzés, nos, Kerékgyártó Zoltán erre is megadta a választ: ő a helyi népdalkör tagja már régóta, és ez is hagyományőrzés, ugyanakkor még évekkel ezelőtt CsákI Zsolt elnökön keresztül megismerhette a társaság munkáját, ami nagy hatást gyakorolt rá.
Egy biztos: ez a társaság egy lépés afelé, hogy közelebb kerüljünk történelmünkhöz.

Fekete Evelin

Megosztom!
|