A sorsolást Fazekas Marianna végezte: előbb egy urnából az országos lista nevét húzta ki, aztán egy másik urnából kihúzta a lista sorszámát.

Az országos listákat az országos listára `feláramló` töredékszavazatok kiosztásához kellett sorrendbe állítani; az országos lista sorszámának csak szavazategyenlőség esetén van jelentősége.

Az országos listáról az öt százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán `nem hasznosult` szavazatokból. Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le, olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani.

Tizenegy tagúra bővült az Országos Választási Bizottság (OVB), miután az országos lista állítása jogán a Jobbik, az LMP, a Civil Mozgalom és az MDF delegáltja is beült a testületbe. Az új pártdelegáltakkal kibővült bizottság péntek délután megkezdte ülését.

A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott öt tagnak. Az országgyűlési képviselő-választás időpontjának kitűzése után az Országgyűlés által választott OVB-nek két héttel ezelőttig öt tagja volt: Szigeti Péter elnök, Halmai Gábor elnökhelyettes, valamint Fazekas Marianna, Bordás Vilmos és Szoboszlai György.

Eddig az országos lista állításának jogán az MSZP részéről Litresits András és a Fidesz-KDNP delegáltjaként Sasvári Róbert ült a testületben. Szerdán tette le az esküt Hunyadi Gábor (Jobbik), Szabó Miklós (LMP), Stekler Ottó (Civil Mozgalom) és az OVB-be korábban póttagnak megválasztott Wéber János (MDF), így a pénteki ülésen már ők is részt vesznek.Forrás:MR1