Mint megtudtuk, térségünkbe még nem `gyűrűzött be` ez a probléma. A jogszabályok szigorúan szabályozzák a nem közösségi árunak minősülő gépjárművek behozatalát és használatát.

Fél évig úgynevezett ideiglenes behozatal címen büntetlenül lehet közlekedni az Unión kívüli külföldi rendszámú gépkocsival, ezután vagy vámkezeltetni kell vagy pedig ki kell vinni az országból és az Európai Unióból is a kocsit. A jogsértő módon behozott gépjárműre kivetik a vámokat és a nemzeti adókat. Ezen túlmenően a vámhatóság vámigazgatási bírságot is kiszab, sőt büntetőeljárást is indíthatnak.

A vámhatóság már az ellenőrzés során vámbiztosítékot követel az unión kívüli rendszámmal furikázóktól, amelynek összege megegyezik a későbbiekben kiszabandó köztartozás összegével. Ha az autótulajdonos nem fizeti ki a vámbiztosítékot, az eljárás végéig korlátozzák a rendelkezési jogát a gépjármű felett.

Vagyis az autót az illetékes vámhivatalba viszik, és addig nem adják ki a tulajdonosnak, amíg nem egyenlíti ki vagy letétbe nem helyezi a köztartozását.

A dél-alföldi regionális parancsnoksághoz tartozó külső, szerb határszakaszon a vámhatóság munkatársai már az elmúlt év végétől kiemelt figyelemmel kísérik és szigorúan ellenőrizik a Európai Unión kívüli ország rendszámával ellátott gépjárművek jogszerű mozgását, okmányait. Forrás: beol.hu