Vádemelési javaslattal átadta a rendőrség a Cozma-gyilkosság nyomozati iratait pénteken a Veszprém Megyei Főügyészségnek. Összesen 38 aktányi iratot szállítottak át teherautóval a főügyészségre – adott tájékoztatást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
Az emberölés bűntettétől elkülönítve kezelik a csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítottak aktáit; az emberölés nyomozati anyaga 16 ezer 922 oldalt tesz ki, míg az utóbbi bűnesetet illetően 17 ezer 285 oldalnyi irat keletkezett – mondta Frankó Marianna.
Életellenes bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt öt emberrel szemben élt a rendőrség vádemelési javaslattal: R. Sándor 30 éves sárbogárdi, N. Győző 33 éves budapesti, Sz. Iván 28 éves enyingi, P. Gábor 33 éves budapesti és B. Csaba 38 éves zalaegerszegi lakossal szemben.
Összesen 27 gyanúsítottal szemben javasolja a megyei rendőr-főkapitányság a csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen, társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt a vádemelést – közölte Frankó Marianna.
R. Sándort, N. Győzőt és Sz. Ivánt egyrendbeli, társtettesként elkövetett emberöléssel, egyrendbeli, társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértéssel, társtettesként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel, valamint csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen, társtettesként elkövetett garázdasággal gyanúsítják – ismertette a három fő gyanúsítottra vonatkozó vádemelési javaslatot a sajtóügyeletes.
Hozzátette, hogy az ugyancsak életellenes bűncselekménnyel gyanúsított P. Gábor és B. Csaba bűnlajstroma a rendőrség szerint: társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés, valamint csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen, társtettesként elkövetett garázdaság.
A bűnügy 27 gyanúsítottja közül jelenleg 13-an vannak előzetes letartóztatásban, két gyanúsított házi őrizetét rendelték el, egy pedig más bűntettek miatt kiszabott jogerős büntetését tölti. A gyanúsítotti kör tagjai korábban már 53 alkalommal bíróság előtt álltak.
A nyomozás befejezésekor azt mondta Derzsy Péter ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, hogy az ügyben több mint 700 tanút hallgattak meg, továbbá 53 szembesítés, 57 helyszíni meghallgatás és 416 felismerésre bemutatás történt. Beszereztek 60 szakértői véleményt és 347 bizonyítékot tartanak nyilván. Utalt arra is, hogy bűnügyi költségek eddig legalább 68 millió forintra tehetők.
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait – Zarkó Sesumot, a szerb, Ivan Pesicet, a horvát kézilabda-válogatott tagját – életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön műtétet kellett végrehajtani, hetekig kórházi kezelésre szorultak.
Forrás: MTI