Április 16-a és 18-a között a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban közel félszáz – a dél-alföldi régióból érkező – versenyző méri majd össze érveinek erejét a `szegénység` és az `oktatás` témakörében. A rendezvény célja többek között felhívni a figyelmet arra, hogy a kulturált vita hozzásegíthet az önálló véleményformáláshoz és a sztereotípiák felülvizsgálatához.

A vitatkozás művészete már az ókorban nagy kincsnek és hatékony fegyvernek számított, gondoljunk csak a híres Platón dialógusokra, Szókratész érvekkel, ellenérvekkel, kérdésekkel tűzdelt beszélgetéseire. Egykor természetes volt, hogy a fiatalok korán magukba szívják az észérveken alapuló `küzdés` szellemiségét, a görögök az iskolákban tanították a vitatkozás művészetét. Napjainkban ugyanúgy szükség van jó szónokokra, vitatkozókra, épp ideje tehát leszámolni a `vita` szó pejoratív értelmével.

Az angolszász nyelvterületről származó disputa vitakultúrát fejlesztő játék, amely mostanra verseny formában is igen elterjedt Európa-szerte. Az immár mozgalommá nőtt kezdeményezés fejleszti a résztvevők logikus gondolkodását, kommunikációs készségét, ítélőképességét és erkölcsi érzékenységét. A disputa mások véleményének tiszteletben tartására neveli a diákokat, miközben együttműködési képességük is fejlődik és tudatosul bennük a közös munka felelőssége.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata kezdeményezésére és finanszírozásában, a Vita-csatát a KULTINDEX Nonprofit Kft. szervezi meg a Vizuális Világ Alapítvány, a Europe Direct hálózat és a Tempus Közalapítvány közreműködésével. Az előkészületek már régóta zajlanak, hiszen a verseny mind a tanároktól, mind a diákoktól komoly felkészülést követel. A Dél-alföldi régió több településéről Szentes, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Orosháza – érkeznek majd a diákok április 16-án a Bács-Kiskun megye székhelyére. A játék során tizenhat, három fős csapat vetélkedik majd egymással nyilvános viták keretében. Tárgyi tudásukat, lényeglátásukat és kommunikációs képességeiket ún. `disputa-bírók` előtt mérik majd össze, hogy végül kiderüljön, ki tud jobban érvelni egy adott tételmondat mellett vagy éppen ellen, `szegénység` és `oktatás` témakörökben. A strukturált viták mellett számtalan interaktív, közösségformáló játék és médiapedagógiai foglalkozás is vár a versenyzőkre, sőt, a programban személyes kampányfilm-forgatás, uniós ismeretszerző játék is szerepel.