A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint idén megsokszorozódhat a kilakoltatások, valamint a lakásárverezések száma olvasható a Heti Válasz portálján.
Tavaly december végén csaknem hatmillió hitelszerződést tartottak nyilván a bankok, s ennek 95 százalékát a háztartások adták. Az összes kölcsönön belül 920 ezerre rúgott a lakossági jelzáloghitelek száma, s közülük – 271 milliárd forint értékben – 63 ezer olyan szerződés volt, amelynek esetében az adós már 90 napnál hosszabb ideje nem tudott törleszteni.
A bedőlt lakáshitelek számát ráadásképp tovább gyarapíthatják a 90 napnál rövidebb ideje késedelemben lévők – ilyen szerződésből csaknem 104 ezer van -, hiszen közülük is egyre többen lesznek, akik lemorzsolódnak.
Decemberben az elbukott lakáshitelek közül majdnem húszezer került végrehajtási szakaszba, vagyis a lakásárverések száma a tavaszi moratóriumok feloldása után megháromszorozódhat.
A szakértők szerint a folyamat megakadályozásához a bankoknak kezdeményezőnek kell lenni: adóslátogatókkal kerestetik fel az ügyfeleket ahelyett, hogy azonnal felmondanák a hitelszerződést, amikor erre alkalmuk lenne.
A bizalmat növelné szakértők szerint, ha az állam úgynevezett sortartó kezességet vállalna a problémás lakáshitelesek ügyében. Ez azt jelenti, hogy ha a bank és az ügyfél között az utolsó elszámolásnál marad valami veszteség, akkor azt az állam pótolja, majd az adóstól államigazgatási eljárás keretében követeli vissza – akár hosszabb idő alatt. Ezzel persze nem oldódna meg az adósok fizetési problémája, de időt nyernének a kilábalásra. A szakma egyöntetű véleménye szerint pedig leginkább időre van szükség: a válság enyhülésével és megfelelő szabályozással a rendszer 3-4 év alatt megszabadulhatna a problémás hitelek tömegétől.
Forrás: Heti Válasz