Jelenleg is zajlik Pozsonyban a február 28-i, nagy visszhangot kiváltó tűzgömb földre hullott maradványainak megtalálását bejelentő nemzetközi sajtótájékoztató – írja a Magyar Csillagászati Egyesület hirek.csillagaszat.hu internetes oldala. Egy hónappal ezelőtt nagy érdeklődést váltott ki a hazánk fölött látott, nappali fényességet okozó meteor. A jelenség iránya és a hangrobbanásról érkező beszámolók alapján már akkor világossá vált, hogy az esetleg földet érő meteoritokat Szlovákiában, valahol Kassa környékén kell keresni.
Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Ûrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak már március 3-án elmondta: szlovák és magyar szeizmológiai (földrengéseket érzékelő) állomások adatai, illetve az MTA Szeizmológiai Intézetének gyorselemzése szerint a vasárnap esti tűzgömb egy-egy darabja földet érhetett.
Az itthon készült és napvilágot látott két közvetlen felvétel (Telkiből és Örkényből) alapján azonban a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai, Jiri Borovicka és Pavel Spurný be tudott határolni egy 3×6 km-es területet Kassa közelében, ahová leérhettek a robbanás után megmaradt törmelékek.
A rétekkel és erdőségekkel tagolt dombvidéken március 20-án indult meg a meteoritok keresése. Cseh és szlovák csillagászok, illetve egyetemisták mellett magyar amatőrcsillagászok is kezdték átfésülni a könnyen megközelíthető réteket, ahol a télen elszáradt és ledőlt fű esélyt kínált a jellemzően fekete színű meteoritok megtalálására. Csatárláncban, egymástól 2 méterre haladva, méterről méterre vizsgálták át a mezőt, amely ideális helynek bizonyult a kutatásra.
Már az első napon sikerült két meteoritot is fellelni egymás közelében. Szennyezésektől mentes, tiszta, fekete felszínük és elhelyezkedésük láttán azonnal tudták a keresők, hogy meteoritot találtak. Az apró, néhány centiméteres kövek úgy ültek a fűcsomók tetején, hogy egyértelmű volt, csak felülről kerülhettek oda, a fű alatti talajról nem kerülhettek ilyen helyzetbe.
A kedvező időjárásnak köszönhetően a következő napokban is folytatódott a keresés. Volt olyan nap, hogy egy égi kő sem akadt a keresők hálójába, de két napon is több mint 20 meteorit került elő. Eddig 64 meteoritot találtak, melyek össztömege 3,9 kg, a legnagyobb darab 2,2 kg-os, a legkisebb fél grammos. A Cseh Geológiai Szolgálat előzetes vizsgálata alapján H5 típusú kondritokról, vagyis kőmeteoritokról van szó, melyek mind annak a fél-egy méter átmérőjű meteornak a maradványai, amely február 28-án lépett be légkörünkbe, ám 20-25 km magasan felrobbant és darabjaira szakadt.
Forrás: origo