Mindamellett, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata idén is megpályázta a közfoglalkoztatás támogatását, pályázatot nyújtott be az úgynevezett közfoglalkoztatást szervezők felvételére is. Ez kicsit zavarosnak tűnhet, de nagyon egyszerű: most tudták meg az önkormányzatnál, hogy 7 fő foglalkoztatására nyertek keretet, akik április 1-től ellenőrzik a közfoglalkoztatottak munkáját. Ők is, mint maguk a közfoglalkoztatásban résztvevők, szintén nagyrészt a Városellátó Nonprofit Kft.-nél fognak dolgozni mondta dr. Ambrus Norbert.
De maga a közfoglalkoztatás miért is fontos a városnak? Ez egy lehetőség azoknak, akik segélyből élnek, ugyanis ezzel a munkával havi nettó 60 ezer forintot kereshetnek, a segély 28 ezer forintos összegével ellentétben. Ez a lehetőség minden, segélyre szoruló ember előtt nyitva áll, és ha elutasítja, akkor szankcióban is részesítik: megvonják tőle a segélyt. Ugyanez vonatkozik azokra is (bár ilyenre csak tavaly volt példa), akik ugyan elvállalták a munkát, de nem végezték azt megfelelően fejtette ki a jogi irodavezető.
Jelenleg körülbelül egy 200 fős keretre van lehetőség a város közfoglalkoztatási terve alapján, de igény szerint ezt akár módosíthatja is a képviselőtestület.
A közfoglalkoztatásban résztvevők főleg a város zöld területetinek karbantartásával foglalkoznak, de van néhány személy, akit önkormányzati épületekhez rendeltek takarítani.
Ez a munka mindenképp egy élhetőbb lehetőség, mint a fenn is említett segély, így megéri az önkormányzattal együttműködni fejezte be dr. Ambrus Norbert.

Fekete Evelin