Élesedik a verseny a felsőoktatásban. Egyrészt több a felvételiző, másrészt egyre felkészültebbek a diákok. Erre szükség is van, idén ugyanis nem lehet bejutni akár kettes érettségi eredménnyel is egy-egy főiskolára, mint tavaly. A küszöböt 200 pontban határozták meg, amihez legalább egy kettes és egy hármas osztályzat kell. Természetesen a legnépszerűbb karokon ilyen tudással senki nem rúghat labdába.

Tavaly a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságtudományi, államilag támogatott szakára 454 pont volt a minimum, a költségtérítésesen is 443. A mai Szent István Egyetem (a korábbi Tessedik Sámuel Főiskola) gazdálkodás menedzsment szakára 2009-ben 387 pont kellett, igaz, a fizetős andragógiára, óvodapedagógusra, román, szlovák, cigány tanítóra, egészségügyi szervezőre elég volt 160 pont is.

Százhatvannál biztosan magasabban alakulnak a pontszámok az idén, de több diákból is választhatja ki a legjobbakat az intézmény. Idén ugyanis majdnem annyian jelentkeztek, mint öt évvel ezelőtt, több mint 3700-an. Baran Ádám, az egyetem ifjúsági referense szerint ez az új, erőteljes kampánynak is köszönhető.

— Legalább hetven városban jártunk az országban, megjelentünk a nagy pályaválasztási fórumokon, és mindenhol nagy volt az intézmény iránt az érdeklődés — mondta Baran Ádám. — A fiatalokat vonzza az egyetem név, hiszen értékesebb a diploma, mintha főiskolán szerezték volna. Ráadásul a válság miatt egyre kevesebb szülő engedheti meg magának, hogy Szegedre, Debrecenbe, Budapestre vagy a Dunántúlra járjon a gyermeke, ha itt is színvonalas képzést kaphat, jó körülmények között.

Békés megyéből a legtöbben a békéscsabai kistérségből szeretnének továbbtanulni, a legkevesebben a sarkadiból, viszont itt a legmagasabb azoknak az aránya, akik hajlandóak is lennének fizetni a tanulmányaikért. A képzések ára változó: Szarvason a költségtérítéses, leendő óvodapedagógusoknak szemeszterenként 80 ezer forintot kell letenni, míg Budapesten, a Semmelweis Egyetemen az orvosképzés 975 ezer forintba kerül. Jóval többe, mint amennyit rezidensként fél év alatt keresnek majd, ha végeznek a fiatalok.

A legtöbben gazdaságtudományi képzésekre, turizmus-vendéglátásra és nemzetközi gazdálkodás szakra szeretnének bejutni. A kommunikáció és médiatudomány három helyet visszaesett tavaly óta, most csak a hatodik legnépszerűbb alapszak. A pénzügy-számvitel, kereskedelem-marketing, mérnök és informatikai alapszakokra viszont többen pályáznak, mint 2009-ben. A mesterképzések közül a tanári a legkelendőbb.Forrás:beol.hu