Megtalálni az összefüggést az ókor és a ma problémái között nem könnyű, de mindenképpen megéri mondta portálunknak prof. dr. Ritoók Zsigmond. Természetesen sok minden megváltozott a világban az ókor óta, de bizony vannak alapproblémák, melyeket most sem tud csak úgy egyszerűen megoldani az ember. Vannak kérdések, melyek megválaszolásához gondolkodni kell. És ez a gondolkodás sokszor időbe telik.
A professzort Czeglédi Sándor középiskolai tanár hívta meg még régebben az iskolába, és most, hogy eljött, rögtön két előadást is tartott: egyet délelőtt, amikor az Antigoné című művet taglalta, egyet pedig este, amikor az Odüsszeia volt a téma.
A professzor portálunknak azzal indokolta, hogy ezeket a műveket választotta ki, mert ezeket általában ismerik az emberek, és nem kell a tartalmat magyarázni. Ezáltal lehet a mű más fontos kérdéseire koncentrálni, mint például a hazaérkezés.
Azt pedig, hogy egy ókorba meglévő alapprobléma még napjainkban is felmerülhet, nehéz, vagy lehetetlen megmagyarázni. Olyan ez fogalmazott prof. dr. Ritoók Zsigmond -, mintha meg akarnánk magyarázni, miért szeret egymásba egy férfi és egy nő, és miért tart ki egymás mellett egy életen át, ha rajtuk kívül vannak sokkal szebb és okosabb emberek is.
A professzor ugyanakkor sajnálatát is kifejezte azzal kapcsolatban, hogy az ókori irodalommal és történelemmel kapcsolatos érdeklődés kezd kihalni, de bízik benne, hogy van remény feléleszteni, hiszen rengeteget taníthat minket, és ha nem is megoldást, de utat, lehetőséget mutathat számunkra életünk nehéz döntései, kérdései előtt.

Fekete Evelin