Jövő év márciusára elkészül, és ekkor fel is állítják a kommunizmus áldozatainak emlékére készített szobrot Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontnál, a Kaszap utca felőli részen.
A polgármester elmondta: pontosan 2011-ben lesz 60 éve annak, hogy a vásárhelyi Kovács Istvánt néhány társával együtt kivégezték a Fehér Gárda Mozgalom megszervezéséért. Emellett a többi, mozgalomban résztvevőt összesen mintegy 370 év börtönbüntetésre ítélték.
A város első embere úgy fogalmazott: a vásárhelyieknek emlékezniük kell a kommunizmus áldozataira, ez a szobor pedig segít ebben.
Már elkezdődtek a szobor tervezési munkálatai, és az önkormányzat pályázat útján keresi majd meg a legmegfelelőbb művészt, aki elkészítheti ezt. Dr. Lázár János azt is elmondta: az önkormányzat támogatja anyagilag az emlékmű felállítását, de az elkövetkezendő egy évben gyűjtést szerveznek a lakosság körében, hogy bári, aki úgy érzi, támogathassa a kezdeményezést. A polgármester kiemelte: ő maga a gyűjtés élére fog állni, és erre kéri Almási István alpolgármestert, a Polgári Vásárhelyért Alapítvány kuratóriumi elnökét is.
Pontos összegeket még nem lehet tudni, de dr. Lázár János a teljes összeg egy harmadát állni fogja.
Fekete Evelin