“Tavaszi textíliákat és ünnepi kellékeket árult nyugta nélkül egy férfi azon a nagyvárosi piacon, ahol az APEH revizorok ellenőrizték a kereskedőket. A férfi együttműködésre nem volt hajlandó, ehelyett emelkedett hangnemben szidalmazta az ellenőröket, és felháborodása odáig fajult, hogy a revizorok kérésére a helyszínre érkező vállalkozóval is – aki egyben az élettársa – majdnem összeverekedett. A jegyzőkönyvet végül rendőri biztosítás mellett vették fel. A nyugtaadás elmulasztását bírság követi majd” – ezzel az esettel illusztrálta a húsvéti ünnepet megelőző ellenőrzéssorozat hangulatát az APEH közleménye.

Az adóhivatal a társhatóságokkal együttműködve a húsvéti ünnep előtti akcióban a bizonylat nélküli áruforgalmazást, a szabálytalan foglalkoztatást, a bejelentés nélküli tevékenység végzést ellenőrzi elsősorban. A kereskedők és szolgáltatók késő délután és este valamint hétvégén is számíthatnak adóellenőrök megjelenésére.

Az APEH közleménye szerint a húsvéti ünnepekhez köthető akció fő célja a “fogyasztók és tisztességes vállalkozások érdekeit veszélyeztető szabályszegő kereskedők és szolgáltatók kiszűrése”. Az ünnepig a szokásos ünnepi áruféleségeket (virág, élelmiszer-, és italáru) forgalmazókon kívül a feldolgozó- és építőiparban, valamint a vendéglátóhelyeken is ellenőriznek az adóhatóság szakemberei.

A helyszínek kiválasztásánál előtérbe kerülnek a nagyobb városok, megyeszékhelyek, de a kisebb településeken és helyi vásárokon is felbukkanhatnak revizorok – derül ki a közleményből.
Forrás: origo.hu