Azok a Windows-verziók, amelyek támogatása megszűnik, nem kapnak több programfrissítést a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Ez vonatkozik azokra a biztonsági frissítésekre is, amelyek célja, hogy a számítógépet megóvják a vírusoktól, kémprogramoktól és a személyes adatok eltulajdonítására alkalmas egyéb kártevőktől.
A Windows XP rendszer általános terméktámogatása 2009. április 14-én lejárt, azóta csak a meghosszabbított támogatási szolgáltatáson keresztül kerülnek díjmentes biztonsági frissítések a támogatott szervizcsomagokra. 2010. július 13-tól a biztonsági frissítések már kizárólag a Windows XP SP3 szervizcsomaghoz készülnek el, mivel az SP2 szervizcsomag támogatása aznap lejár. A Windows XP SP3 támogatása 2014-ig érvényes.
A Windows Vista végleges (RTM), azaz szervizcsomag nélküli rendszerének támogatása 2010. április 13-ig él, ezt követően az Általános terméktámogatás keretében kizárólag a SP1 és SP2 szervizcsomagokra érvényesek a terméktámogatási szolgáltatások.
A Windows 2000 terméktámogatása 2010. július 13-án végleg megszűnik, e termékre támogatási szolgáltatás ­ a terméktámogatási szabályzatnak megfelelően már nem lesz elérhető.
Aki Windows XP, Windows Vista vagy Windows 2000 rendszerű számítógépét még a támogatás befejeződése előtt frissíti, gondoskodhat arról, hogy az naprakész maradjon, és megkapja a szükséges és ajánlott biztonsági frissítéseket. Biztonsági szempontból a legjobb megoldás, ha a felhasználó a Windows 7 operációs rendszerre tér át.
A Windows 7-re való átállás egyéni, avagy tiszta telepítéssel történhet erről a folyamatról tudni kell, hogy nem tartja meg a fájlokat, a beállításokat és a programokat, ezért azok előzetes elmentése és utólagos visszatöltése szükséges. Annak, aki nem tervezi a Windows 7 operációs rendszerre való átállást, a Microsoft a legfrissebb szolgáltatáscsomag telepítését javasolja, hogy a biztonsági frissítéseket és programfrissítéseket továbbra is megkapja számítógépére.
Aki a Windows XP nem támogatott verzióját vagy a Windows Vista szervizcsomag nélküli változatát, illetve a Windows 2000 rendszert használja a támogatási időszakok lejártát követően is, annak számítógépén a Windows továbbra is el fog indulni, de rendszerfrissítések hiányában sebezhetőbb lesz a biztonsági réseken keresztül érkező esetleges támadásokkal szemben.
Forrás: hvg.hu