Hevesi István portálunknak elmondta: jelenleg a szennyvíz-beruházási pályázat második köre 95 százalékban összeállt, már csak egy hatástanulmányt kellene elkészíttetni. Ehhez a tanulmányhoz szükséges, hogy az önkormányzat adatokat szolgáltasson ki, jelenleg is erre várnak.
A másik fontos dolog mondta Hevesi István , hogy megtartotta a Mindszenti Víziközmű Társulat rendkívüli küldöttgyűlését, amin számos dologban sikerült döntést hozni.
A társulati hitellel kapcsolatban sok pletyka terjengett a városban, amit szeretnének most megcáfolni: a társulati hitelnek csak akkora hányadát fogja a társulat felhasználni a beruházáshoz, amennyi az elsőkörös pályázat önerejéhez és az áfához szükséges. Hogy miért van erre szükség?
Ahhoz, hogy a Tisza-parti város önkormányzata ki tudja fizetni a szükséges önerőt, mindenképp hitelt kellene felvennie. Addig azonban, amíg ez megtörténne, nagyon sok idő telne le, így a Víziközmű Társulat társberuházási szerződésmódosítással saját társulati hiteléből biztosítja ezt az összeget, hogy első körben le lehessen zárni a pályázatot.
Ez nem jelenti azt, hogy az önkormányzatnak nem kell felvennie hitelt, hiszen valamiből a társulatnak is meg kell fizetni a megelőlegezett önerőt, ennek pedig határideje szeptember 15.
A harmadik fontos kérdés a beruházással kapcsolatban a lakossági önrész befizetése, mellyel kapcsolatban, 2009 januárjában már történtek behajtások, és most újabbat tervez a Mindszenti Víziközmű Társulat.
Behajtják azoktól a tagoktól, akik rendelkeznek lakáskassza szerződéssel, de a legutóbbi behajtás óta nem fizettek, és behajtják azoktól is a kintlévőséget, akik `kényszertagok`, de nem nyilatkoztak, hogy milyen módon és ütemben szeretnének fizetni.
Hevesi István mint települési képviselő, elmondta: tisztában van vele, hogy hosszú volt ez a tél, és nagy a munkanélküliség is, miközben a számlák egyre csak gyarapodnak, de mint a Víziközmű Társulat Intéző Bizottságának elnöke, az a dolga, hogy ezeket a be nem fizetett összegeket behajtsa.
Ennek a behajtásnak törvényi módja a következő: a Víziközmű Társulat felkeresi a helyi jegyzőt, és a polgármesteri adócsoport adó formájában vonja le az adott személyektől a tartozást. Ezt levonhatja GYED-ből, GYES-ből, nyugdíjból és munkabérből is, ám összesen csak ezek 33 százalékáig terjedhet a levonás.
Ez meglehetősen rosszul érinti azokat, akik tartozással bírnak, de Hevesi István hangsúlyozta, hogy ő és a társulat mindig figyelmeztette a lakosságot, hogy meghatározott ütemben próbáljon fizetni, mert így sokkal rosszabb.
Olyan hír is elterjedt már, hogy a Víziközmű Társulat mentette meg a várost a csődtől, ezt viszont Hevesi István egyértelműen cáfolta. Mint kifejtette: a társulat, amit ad pénzösszeget az önkormányzatnak, csak kölcsönbe, és csak a szennyvízberuházásra adja, ami más célra nem felhasználható.
És hogy mikor kezdődhet meg a tényleges munka? Ha beadják a második körös pályázatot, 30 napon belül el kell bírálnia azt a pályázat kiírójának. Ez az egy hónap általában 2-3 hónapra húzódik el, majd ezt követi egy nemzetközi közbeszerzés. Mire minden ilyen dologgal kész lesznek, az körülbelül jövő év tavasza, amikor már elkezdődhetnek a tényleges kiviteli munkák is. Ezután csak a kivitelezőtől függ, hogy mennyi idő alatt végzi el a munkát, mert a maximum idő két év, de az nincs meghatározva, hogy legrövidebb mennyi idő szükséges a beruházás megvalósítására.
Ez a 3,8 milliárd forintos beruházás mindenesetre az elmúlt 40 év legnagyobb mindszenti fejlesztése fejtette ki Hevesi István.

Fekete Evelin