A visszafogadó ünnepségen dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke örömének adott hangot, mivel a szeptemberben elbúcsúztatott 278 honvéd épségben hazatért. Hozzátette, hogy ez annak is köszönhető, hogy a katonák jól felkészültek a küldetésre. `A Magyar Köztársaság köszönettel tartozik azoknak a honvédeknek, akik tisztességgel helytálltak` fogalmazott.
44 országból 90 ezer katona látja el a szolgálatot Afganisztánban. `Kivétel nélkül azt a célt szolgálják, hogy béke legyen ott a távolban, és béke legyen itthon, Európában` mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter, kifejtve, hogy a Magyar Honvédség nem csupán részt vesz a több mint 40 ország összefogásában, hanem kezdeményez is. Magyarország egyike volt azoknak, akik elfogadták és támogatták azt a javaslatot, hogy minden Afganisztánban szolgáló katonának egy órán belül biztosítani kell a kórházi ellátást. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a kezdeményezésnek köszönhetően két sebesült magyar katona nemcsak a saját alakulatánál kaphatta meg az azonnali segítséget, hanem a kórházban is.
Szabó László ezredes, a 7. váltás parancsnoka köszönetet mondott a katonák itthon maradt családtagjainak, szeretteinek a támogatásért. A munkájuk főleg iskolák és kórházak felújítása és építése volt. 184 nap alatt több mint 800 táborelhagyással járó feladatot láttak el árulta el Szabó László.
A misszióban résztvevő valamennyi katona emlékérmet kapott, és számos honvéd vehetett át kitüntetést illetve jutalmat Szekeres Imre minisztertől, Tömböl László vezérezredes, vezérkari főnöktől és Benkő Tibor altábornagytól, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokától.
Kocsis Szilvia törzsőrmestertől megtudtuk, hogy hosszú volt a félév távollét, főleg mivel a karácsonyt is a családjuk nélkül töltötték. Kérdésünkre elmondta, hogy amikor társaikat támadás érte, aggódtak, de tették a dolgukat, mivel mindenki megkapta a felkészítést ezekre a helyzetekre. `Az volt az elsődleges, hogy a kinn lévő katonákat behozzuk` közölte.
Palotás Levente hadnagy szerint érdemes volt kimenni, sok tapasztalatra tett szert. Azzal tisztában voltak, hogy mikor elhagyják a tábort, veszélynek vannak kitéve, de erre fel voltak készítve. A táborban többek között kávézó és konditerem gondoskodott a pihenésükről. A hadnagyot itthon a családja mellett menyasszonya is várta.
Kokovai Péter