1998 óta lehet alapfokon tanulni a négy művészeti ágat a zenét, a táncot, a képzőművészetet és a színjátszást Magyarországon. Vágó János elmondta: elégedett a művészetoktatás színvonalával, de véleménye szerint mindenképpen szükséges a rendszer fejlesztése, megújítása. A zeneoktatás ugyan nagyon sokat fejlődött az évtizedek során, de mégis időszerű lenne például az évfolyamok átrendezése.

A négy művészeti ág közül országszerte, és így a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézményben is a zene a légnépszerűbb, talán azért is, mert ennek az oktatása tekint vissza a legnagyobb múltra. Hódmezővásárhelyen és Mindszenten összesen 963 diák tanul művészetet, közülük 535 szeretne hangszeren játszani. A nagybőgő és a hárfa kivételével bármelyiket választhatják az iskolába jelentkezők.

Az intézményben két alapóra van a legkisebbek számára: szolfézs órára mindenkinek kötelező járni, illetve egy hangszeres óra szerepel még az órarendben. Az idősebb diákok tanulhatnak zeneelméletet, játszhatnak zenekarban. A számonkérés itt is félévenként történik, azonban nem vizsgának, hanem meghallgatásnak nevezik.

De nemcsak ezeken méretettnek meg a diákok, hanem az országos versenyeken is szép eredménnyel szerepelnek valamennyi művészeti kategóriában. Nagyon fontosnak tartja az igazgató e versenyeket, illetve a különböző rendezvényeken, találkozókon való részvételt, ezáltal is bővítve a műfaji ismereteket, és biztosítva a fejlődést.Égető Nikoletta