Már több évtizedes hagyománya van a népdaléneklési versenynek a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban, ahol az elmúlt években megcsappant a résztvevők létszáma, de úgy néz ki újra van érdeklődés, hiszen a pénteki versenyre 19-en jelezték előre, hogy népdalokkal állnak színpadra. A 19 induló között gyerekek és felnőttek voltak egyaránt. A zsűrit próbáltuk úgy kiválasztani, hogy `jó szakmai fülek` értékeljék a fellépőket mondta el Kovács Ildikó, intézményvezető, aki hozzátette, hogy a zsűri elnöke Száraz Nagy Györgyné, nyugdíjas magyar-ének szakos tanár volt, míg Sófalvy Ancsa, prímás és Hevesi Judit, népdalénekes is figyelte a versenyzőket.
A verseny célja a népzene megszerettetése a gyerekekkel, illetve felnőttekkel, valamint az 1848-as forradalom és szabadságharcba bekapcsolódtak a falvak lakói is, így a népi oldalról próbálják megközelíteni a történelmi eseményeket.
Négy korcsoportban díjazták a megjelenteket, ahol a második és harmadik osztályosok kerültek egy kalap alá. Ebben a korosztályban 2. osztályos Kis Dominika végzett az első helyen, aki a Túl a vízen egy kosár és a Komám asszony pendeje című népdalokkal lépett fel. A 2. helyre Miklós Diánát szavazta a zsűri, míg a harmadik Marton Szabolcs lett.
A második korcsoportban a 4. és az 5. osztályosok énekeltek, ahol Kuhár Dominik a Madárka, és az Esik az eső dalokkal állt közönség elé és bizonyult a legjobbnak. A második helyen Balog Enikő végzett és harmadik lett Miklós Ibolya Petra.
A harmadik korcsoportosok között mindössze csak két induló volt, ahol Cseh Adrienn győzött, valamint Boldizsár Dzsuliettát cigány dalok éneklésére invitálta a zsűri.
A felnőttek között Kissné Cseh Gyöngyi és Cseh Jánosné indult, akik különdíjban részesültek.

Száraz Nagy Györgyné elmondta, hogy a tiszta éneklést figyelték a versenyen, valamint a szövegtudást. Nem okozott problémát, ha valaki nem találta el a népdal magasságát és mélységét.

A győztesek jutalmaikat a március 15-i ünnepségen vehetik majd át, valamint a zsűri különdíja, hogy minden első helyezett énekelhet a március 14-i történelmi vetélkedő nyitányaként.