Mint ismeretes, a 2004-ben átadott regionális hulladékkezelő mű melletti földekre, pontosabban azoknak a lerakó kerítésétől számított 500 méteren belüli részére `védelmi övezet` bejegyzést írattak a földhivatalnál az önkormányzatok. A gazdák emiatt felháborodtak, s bírósági úton követelnek kártérítést (a keresetet még 2006-ban nyújtották be), mert úgy vélik, földjük sokat vesztett értékéből a bejegyzés miatt.
A kilenc tulajdonos önkormányzat — Gyomaendrőd, Csabacsűd, Csárdaszállás, Hunya, Kardos, Kétsoprony, Kondoros, Örménykút és Szarvas — képviselői nemrég tárgyalóasztalhoz ültek a gazdákkal. Még a bírósági döntés előtt szerettek volna megegyezni a földek megvásárlásáról, vagy esetleges cseréjéről. A földtulajdonosok azonban úgy nyilatkoztak, a tárgyalás lezárulta előtt nem egyezkednek. Egyikük egyébként egy önkormányzati képviselő, Szabó Balázsné, aki a gyomaendrődi képviselő-testület legutóbbi ülésén kifejtette: sokat költöttek már a perre, ezért megvárják az ítéletet, de ez nem zárja ki, hogy utána ismét tárgyalóasztalhoz üljenek.
Az önkormányzatok és a gazdák számára nem kicsi a tét. A szóban forgó földek értéke ugyanis a felperesek által megbízott szakértő szerint 165 millió forint. A bírósági szakértő ennél kevesebbre, 100 millió forintra, az önkormányzat által felkért értékbecslő pedig 76 millióra taksálta a földek értékét.
A bíróság tehát hamarosan dönt arról, hogy kell-e fizetniük kártérítést az önkormányzatoknak a gazdák részére, s ha igen, mekkora összeget. Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere (a Körös-parti város volt a beruházás gesztora) jelezte: amennyiben kártérítést kell fizetni, azonnal eljárást kezdeményez annak kiderítésére, ki a felelős azért, hogy annak idején nem jártak el kellő körültekintéssel.
Forrás: Beol.hu