Kedden reggel kereste föl a boon.hu szerkesztőségétt a vasmegyeriCsáki József, akinek édesanyja egy koppanást hallott az éjfélhez közeli időpontban, majd fény borította el a szobát, ahol éppen tartózkodott. Másnap Csáki József egy különös kődarabot talált a kertben.

– Édesanyám hétfőn reggel szólt arról, hogy mit tapasztalt az éjjel kezdte történetét a megtaláló. Az ereszen hallott valamit koppanni, majd jött a nagy fényesség, pont abban az időben, amikor a meteor elhúzott Észak-Magyarország fölött. Először azt hitték a szüleim folytatta Csáki József -, hogy valaki petárdát dobott a házra, de ilyenkor már faluhelyen mindenki behúzódik, így ezt végül elvetettük.

– Kimentem körülnézni, hátha látszik valami a portán, ekkor láttam meg az eresz mellett a kiskertben a követ. Egyből a meteor jutott eszembe. Azért is furcsa volt a kő ottléte, mert a virágoskertet gondozzuk, folyamatosan forog a föld, ott egy szál kő sincs mesélte a történetet Csáki úr.

Kedden a délelőtt folyamán találkozott a boon.hu újságírója a megtalálóval, aki természetesen a meteoritnak vélt darabot is magával hozta. Elsőre egy fekete üvegdarabnak tűnt a kőzet, ami arra utal, hogy nagyon magas hőhatásnak volt kitéve. Alakja szabálytalan, sarkos, éles és sima egyszerre. Ha valóban a világűrből érkezett, akkor ez azt jelentheti, hogy már bolygónk légterében, kis magasságban vált le egy nagyobb darabról.

Mivel sem a portál, sem a megtaláló Csáki József nem geológus, és az ásványokhoz sem ért, így a Nyíregyházi Főiskola Turizmus és Földrajztudományi Intézetének oktatóihoz fordultak, akik érdeklődve forgatták a követ. Jelen volt az intézet igazgatója, Dr. Hanusz Árpád, Dr. Dobány Zoltán docens, de a vizsgálat után a végső szót Dr. Szepesi János adjunktus, ásványszakértő mondta ki: `Nem meteorit.`

Az anyag egyébként leginkább az obszidiánra hasonlít, melyet más néven vulkáni üvegnek is hívnak. Úgy alakul ki, hogy a tűzhányóból kiömlő savas és viszkózus forró láva hirtelen lehűl és megszilárdul. Emiatt kapja a jellegzetes, üvegszerű összetételét.

A vasmegyeri kőzet is valami hasonló módon alakulhatott ki. – Ugyanígy néz ki, ha Pálházán a kohóban újraolvasztják a perlitet mondta Dr. Szepesi János szakértő.

A Nyíregyházához közeli településen tehát sajnos nem a vasárnap látott meteor darabját találta meg Csáki József, hanem `csak` egy obszidiánszerű követ. Arra azonban még mindig nincs magyarázat, hogy miként került a rózsák tövébe a vasmegyeri `meteorit`. (boon.hu)