Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Szirtesi Zoltán háziorvos, roma érdekvédő, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Olasz Sándor irodalomtörténész, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője veheti át a gálaműsoron.

A fődíjas Vajda Júlia Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti.

A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át. A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, és Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. Ő lelkesítette vállalatvezető társait és az akkori tanácselnököt, s ennek eredményeképp írták alá az alapítók – a városi tanács és hét gazdálkodó szervezet – 1989. július 4-én a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát.

A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Ezenfelül már több mint két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.Forrás: prae.hu