Andó Mihály elmondta, hogy a Tiszán és mellékfolyóin a januári árhullám levonult, így jelenleg nincs árvízveszély. Márciusban és áprilisban azonban újabb árhullámok várhatók a térségben.

Az elmúlt időszakban a belvíz okozott egyre nagyobb problémákat, ezért a térségben az ATIKÖVIZIG másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a belterületek védelme érdekében a szivattyútelepeket fokozott, kétműszakos üzemben kell működtetni, illetve konkrét beavatkozások is történnek: több úszó nádvágó- és kotrógép dolgozik.

Az igazgatóság területén 43 ezer hektárnyi földet borít belvíz. Az Alföld kiemelten belvíz veszélyes terület, mivel nemcsak a lehulló csapadék, hanem a környező területekről ide áramló víz is problémát okoz. A helyzet javulásához két-három hetes nyugodt időszak kellene, de az előrejelzések az átlagosnál csapadékosabb márciust és áprilist mutatnak.

Jó hír viszont, hogy az igazgatóság beadta a pályázatot a hódtói víztározó megépítésére. Amennyiben a pályázat pozitív elbírálásban részesül, akkor 2012 végére elkészülhet a belvíztározó, ami egy nagyon jó módszer a víz helyszínen tartására, és száraz időszakban annak felhasználására.