Tavaly több mint 1350-re nőtt a magyarok által benyújtott kérelmek száma, ez csaknem ötszöröse az előző évinek; 2008-ban 285-en, 2007-ben 24-en folyamodtak menekültstátusért – közölte a lap hivatalos adatokat. A magyar külügyi tárca közölte, hogy magyar-kanadai szakértői csoport dolgozik azért, hogy a két ország közötti vízummentesség fennmaradjon.

A torontói CTV News hírtelevízió keddi jelentése szerint Jason Kenney azt mondta: Magyarország problémává, a Kanadában menedéket kérők “első számú forrásországává” válik, havonta több száz magyar állampolgár folyamodik menedékjogért. Ezt azután jelentette ki, hogy menedékjogot kért Kanadában négy magyar állampolgár, aki a vancouveri téli olimpia megtekintésére érkezett az országba.

“Ami tényleg furcsa – folytatta a kanadai miniszter -, az az, hogy a magyar menedékkérők 97 százaléka később visszavonja kérelmét…” A tárcavezető feltételezése szerint ennek oka, hogy a menedékkérők munkavállalási engedélyt, segélyt és más szociális juttatásokat kaphatnak azután is, hogy visszavonják menedékkérelmüket. Kenney azt mondta: nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarországról “igazi menekültek” érkezzenek, még akkor is, ha a roma kisebbségből valók.

“Magyarország az Európai Unió tagja, demokratikus ország, ahol maradéktalanul érvényesülnek az emberi jogok. Jóllehet az ott élők kihívásokkal szembesülnek, nincs bizonyíték államilag folytatott üldöztetésre” – tette hozzá Kenney.
Forrás: MTI.hu