A most ötvenkétszeres véradó Mojdisz István kiskatonaként lett véradó.
— Nem tagadom, akkor az is motivált, hogy olyan laktanyában szolgáltam, ahonnan ritkán engedtek haza. A véradáskor viszont szabadságot kaptunk — elevenítette fel a hetvenes évek végéről való történetet a békéscsabai meteorológus. Tíz év szünet után a munkahelyi kollektíva irányította rá ismét a figyelmét a véradásra. A kollégái negyedévente jártak, s a lelkesedésük rá is átragadt, a munkatársaival tartott.

Azon az ünnepségen, amikor 30-szoros véradóként köszöntöttek, hallottam először, hogy minden egyes alkalommal három ember életét mentjük meg. Ez újabb ösztönzést adott a továbbiakra — mondta az ötvenegy éves férfi, aki a félszázadik véradását az ötvenedik születésnapjára időzítette. Azt mondja, még most is ugyanolyan felemelő érzés tölti el, mint amikor először nyújtotta oda a karját. Azóta a felesége és a középső leánya is követte a példáját.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai ellátást évente félmillió egység vér biztosítja. Ehhez évente közel félmillió önkéntes donor szükséges.
Ez ellenszolgáltatás nélküli felajánlás — hangsúlyozta dr. Gyimesi Hilda, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) megyei főorvosa. Különben jelentkeznének olyan emberek, akik elhallgatnák az egészségügyi panaszukból és az életmódjukból adódó kizáró körülményeket. Egy egység, azaz négy és fél deciliter vérből háromféle életmentő készítmény készül.
A Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének munkatársait a véradásszervezésben tavaly több mint hétszáz önkéntes segítette. Egy-egy évet a OVSZ-szel közösen aprólékosan előre megterveznek, hiszen a mennyiség mellett az egyenletesség is fontos.

Csak az egészséges emberek lehetnek donorok. Sokakat az is motivál, hogy minden egyes alkalommal felmérik az egészségi állapotát és egy sor szűrővizsgálatnak vetik alá a tőle levett vért. Itt kiderülhetnek olyan betegségek, amelyek vizsgálata csak véradáskor történik. Az érintetteket időben megfelelő szakorvoshoz irányítják. A Vöröskereszt megyei szervezetének a cégek, intézmények, társadalmi szervezetek közül is egyre több a segítője. Felismerték a partnerség reklámértékét, amivel a társadalomnak azt üzenik, fontosnak és támogatandónak tartják ezt az ügyet.

Minél több fiatalt akar megnyerni a Vöröskereszt

Kovács Valéria Tünde, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója kiemelt feladatnak tartja, hogy megszólítsák a fiatalokat.
— A hagyományos helyszíneken túl fesztiválokon, iskolákban, gólyatáborokban szervezünk véradást, ügyelve arra, hogy az első, így meghatározó élmény pozitív legyen. A házigazdák rendkívül segítőkészek — mondta Kovács Valéria Tünde, aki komoly eredménynek tartja, hogy tavaly a korábbi évhez képes 15,7 százalékkal többen vállalkoztak elsőként véradásra.
Forrás: beol.hu