A Mint a békéscsabai Szabó Katalin mondja, az a baj, hogy a rövidítések egy része átszivárog a beszélt nyelvbe is: a vagyok sokszor már vok, a nem tudom nemtom, a működik müxik, az azt hiszem asszem.

— Sokat chatelek és amikor kiderül, hogy magyartanár vagyok, igaz munkanélküli, azonnal helyesen írnak a huszonévesek — mondta a pedagógus. — Ez eleinte zavart, úgy éreztem, kimaradok valamiből, kizárnak egy nyelvből, amiben bizony vannak olyan szavak, amelyek megfejtéséhez törnöm kell a fejemet. Soha nem találtam volna ki, hogy a x-os azt jelenti, hogy szoros.

Azt már tudom, hogy a 6 az vagy a -hat, -het képző vagy a hat ige. A 7 a hetet jelenti, a 8 pedig az éjszakát, az angol eight-t (ét) hasonló hangzása miatt. Vagyis az sms-nyelvben is van egyfajta találékonyság, aminek használata miatt nem szabad megszidni a tiniket, ha egyébként tudnak helyesen írni.

A békéscsabai gimnazistának, Baka Noelnek természetes a sajátos nyelv. A tizenöt éves fiatalnak hétéves kora óta van telefonja, a mobilja nélkül félkarúnak, magányosnak érzi magát.

— Fel sem tűnik, hogy rövidítek az üzenetekben — mondta Noel. — Soha nem írunk megszólítást, nem köszönünk el, mert az csak viszi a helyet. Igaz, azt nem szeretem, ha valaki egyáltalán nem használ szóközt és írásjelet, mert nehéz olvasni. Azzal viszont semmi gond, ha pár magánhangzó kimarad. Nem kell kiírni, hogy megyünk pizzázni, értem azt is, hogy mgyünk pzzni.

-zol már csak 60/c és c6-elünk. Így írják meg a mai tinédzserek, hogy `hiányzol, már csak hatvan perc és chatelünk`. Az sms-nyelvezet nagyjából egységes, de fejtörők azért akadnak. Békéscsabán három fiatalt kértünk meg, hogy fejtsék meg nekünk, mint jelent az hogy, *@lek, a 7en, a b, a c6, illetve a felhív6lak. Sipos Gergő a szeretleket azonnal rávágta, a szerelmes gimnazista naponta többször biztosítja e módon érzelmeiről a barátnőjét.

A héten, a chat és a felhívhatlak sem okozott különösebb gondot, osztálytársával, Baka Noellel gyorsan kitalálták. A b-ről viszont nem gondolták volna, hogy a buszt jelent, pedig éppen egy buszmegállóban szólítottuk meg a diákokat.

— Régen sokat rövidítettem, mostanában kevesebbet — mondta Kocsis Árpád, aki szerint a szülőknek hottentotta az sms-nyelv. Czira Dorina és Vetési Ágnes viszont nem azért sms-ezik rövidítve, hogy az `ősök` előtt titokban maradjon, miről beszélnek, hanem azért, mert egyszerűbb három betű helyett egyet bepötyögni. (beol.hu)