A közlekedési tárca tájékoztatása szerint a jegytípus gyakorlati haszna az, hogy így nyomon követhetők a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások, ismertté válnak az utazási távolságok, időszakok, az információk segíthetnek a menetrendek előkészítésében. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Az ingyen beszerezhető regisztrációs jegy kiadására a közösségi közlekedési szolgáltatók – a Volán-társaságok, a MÁV-Start és a GYSEV – felkészültek – közölték a napokban a cégek.

Egyes Volán társaságok járatain kísérleti jelleggel már korábban is lehetett regisztrációs jegyet váltani, de egységesen, március 1-jétől vezetik be az autóbusz-közlekedési társaságok az új jegytípust. Az utasok a regisztrációs jegyet az autóbuszvezetőknél kérhetik felszálláskor, illetve egyes helyeken a pénztárakban is megváltható.

A MÁV-Start Zrt. vonataira a regisztrációs jegyet a gépesített pénztárakban adják ki, ahol ez nem áll rendelkezésre, vagy a pénztár zárva van, a vonaton a jegyvizsgálónál kérhető a jegytípus.

Az utasok az internetes jegyértékesítési rendszert is igénybe vehetik, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, vagy a regisztrációs jeggyel történő utazásukhoz helyjegyet, IC pótjegyet kérnek.

A MÁV-START tájékoztatása szerint regisztrációs vonat jegyet telefonon is rendelhetnek az érintett utasok az eddig már megszokott módon, az InterCity jegyekhez hasonlóan.

A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a feláras vonatok esetében a helyjegy, pótjegy mellé kérhető regisztrációs jegy is. A megrendelés felvételekor a telefonáló egy 10 jegyű kódszámot kap, amelyet a jegyátvételkor meg kell adni. A MÁVDIREKT-en keresztül, telefonon megrendelt jegyeket csak gépesített jegypénztárakban lehet átvenni – hívja fel a figyelmet a MÁV-START.

A regisztrációs jegy – a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható 60 nappal a tervezett indulás előtt. A regisztrációs jegy az érvényesség első napját követő nap 24. órájáig érvényes. A GYSEV tájékoztatása szerint a magyarországi vonalaikon közlekedő vonatokra kell megváltani a regisztrációs jegyet, a nemzetközi forgalomban azonban nem szükséges.

A regisztrációs jegy a GYSEV jegypénztárakban váltható meg. Ha az adott állomáson vagy megállóhelyen nincs vasúti pénztár, vagy a pénztár zárva, akkor a regisztrációs jegy a vonaton a jegyvizsgálóknál is megváltható.

A regisztrációs jegy megváltásának elmulasztása 2010. július 1-jétől 500 forint pótdíjazással jár.

Forrás: MTI Eco