Harminc évvel ezelőtt, február 29-én születtem, öt perccel éjfél előtt. Az orvos meg is kérdezte az anyukámat, nem lenne jobb, ha március 1-re anyakönyveznének? De szerencsére ő nemmel válaszolt meséli Kovács László, aki egyike azoknak, akik elmondhatják magukról: a naptár szerint csak négyévente öregszenek. Én ezt már gyerekként is különleges dolognak éltem meg. A hivatalokban, ismerettségi körben is mindig rácsodálkoznak, ha kiderül a születésnapom dátuma. Nagyon örülök, hogy így alakult sorolja a Szentkirályon élő fiatalember.

A február 29-én születettek persze nem csak négyévente ünnepelnek. Van, aki előrehozza a jeles napot, más pedig inkább kivárja március első napját az ünnepléssel: Régebben nem egyszer előfordult, hogy kétszer is ünnepeltük a szülinapomat a barátokkal, hogy biztosan ne mulasszuk el a megfelelő időpontot: vagyis buliztunk február 28-án és március 1-jén is. De azért az igazi az, amikor négyévente valóban lehet ünnepelni. Olyankor mindig megadjuk a módját az ünneplésnek, hogy valóban különleges születésnap legyen mondja László.

Az idén 34 éves Anitáék szintén különlegesen ünnepelnek. A köztes években általában a legközelebb eső hétvégén ünnepeljük a családdal a születésnapomat, de négy évente természetesen komolyabb a dolog: olyankor két tortám van, egy kisebb és egy nagyobb. Az egyikre a valós éveknek megfelelő gyertyát teszszük, a másikon pedig az a szám szerepel, amennyi szülinapom a naptár szerint volt.

1952 óta mindössze ötven kecskeméti született február 29-én. Közülük 27 férfi, és 23 nő. A legtöbb szökőnapos újszülött 1992-ben született: azon a szombaton hét csecsemő látta meg a napvilágot a kecskeméti szülészeten. (baon.hu)