Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
3 dl tej
10 dkg ementáli sajt
1,5 dl tejföl
10 dkg füstölt sonka
30 dkg karfiol
30 dkg brokkoli
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 csipet őrölt bors

Elkészítés:
A megtisztított fokhagymagerezdeket finomra vágjuk és a felolvasztott vajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel és kissé megpirítjuk. Óvatosan felöntjük a tejjel, majd állandó keverés mellett felfőzzük. Sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és a nagyobb darabokra vágott brokkolit. Kb 10 percnyi főzés után levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tejfölt is. A füstölt sonkát apróra vágjuk és a zöldséghez keverjük. Az ementáli sajtot finomra reszeljük. A zöldséges-sonkás keveréket egy vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, meghintjük sajttal és 225 fokon 10 perc alatt készre sütjük.