A statisztikák szerint hazánkban 2004-től folyamatosan csökken a helyszíni bírsággal büntetett személyek száma. Tavaly 5,8 százalékkal kevesebb (619 803 helyett 583 574) ilyen szankciót alkalmaztak a szabályszegőkkel szemben.

Az ország különböző területein más és más a helyzet, így például emelkedést mutatnak a számok a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság esetében. Ezzel szemben a legnagyobb mértékű visszaesést a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnál tapasztaltak, de Békés és Nógrád megyében is számottevően kevesebb volt a helyszíni bírságolások száma.

A pénzbüntetések összegében 2009. december 31-ig 6,6 százalékos csökkenés tapasztalható, 4 090 051 490 forint helyett tavaly 3 821 735 362 forintot könyveltek el a hatóságok. A megyéket tekintve megállapítható, hogy statisztikailag értékelhető emelkedés a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság esetében figyelhető meg. Ezzel szemben a legnagyobb mértékű visszaesést a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnál, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnál, és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságnál regisztrálták.A számokat tekintve azt hihetné az ember, hogy az említett főkapitányságok illetékességi területén hirtelen jelentősen javult a közlekedési morál, a sofőrök betartják a szabályokat, így aztán annyi bírságot sem kell fizetniük. Mint megtudtuk, nem egészen erről van szó, ennél jóval árnyaltabb a kép.
A rendőrség a helyszíni bírságok döntő részét, mintegy 90 százalékát a közúti közlekedési szabályok megsértése miatt szabja ki. Tavaly Békés megyében a közrendvédelmi szolgálatnál a helyszíni bírságok száma 9976-tal kevesebb volt 2008-hoz képest. Ugyanez a szám a közlekedésrendészeti ágnál 2536-os csökkenést mutat. Összességében tehát elmondható, hogy 12 512-vel kevesebb helyszíni bírságot szabtak Békésben, mint 2008-ban — mondta el Albert István.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a csökkenés okát így magyarázta: a jogszabályok változásai alapján folyamatosan módosul a helyszíni bírságolás struktúrája. Így például a 2008 májusától bevezetett objektív felelősségen alapuló közigazgatási eljárás körébe tartozó szabályszegések ügyében nem alkalmazható helyszíni bírság.

Ilyen esetből 12 985-öt regisztráltak Békés megyében, s ezekben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság jár el. Ennek ismeretében látható, hogy 2008-hoz képest összesen 473-mal több helyszíni bírsággal vagy közigazgatási eljárással végződő szabálytalanság miatt intézkedtek a rendőrök.

Albert István mindehhez hozzátette: A rendőri intézkedések célja a közlekedési morál és a baleseti helyzet javítása, hogy minél kevesebb sérüléssel vagy halállal járó karambol történjen.

Az objektív felelősség bevezetése óta a baleseti statisztikai mutatók jelentősen javultak úgy megyei, mint országos szinten — mondta Albert István sajtóreferens. A jelenlegi állapot a baleseti statisztika alapján az 1975-ös évhez hasonló. Ez pedig óriási eredmény ahhoz képest, hogy a járműforgalom közel a háromszorosára emelkedett. Forrás: beol.hu