A cég levélben fordult a miniszterelnökhöz, és nemzetbiztonsági vizsgálatot kér a kormánytól. Honlapja szerint az EMFESZ Kft. látja el gázzal a hazai gumiipar 80 és a papíripar 60 százalékát, de erőművek és távfűtőművek is vásárolnak tőle fűtőanyagot.
Az első magyar szabadpiaci gázkereskedő cég és a péti Nitrogénművek elszámolási vitája évek óta tart. Az EMFESZ szerint a Bige László milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó vegyipari vállalat nem fizetett a gázért, mire a kereskedő leállította a szállítást. A Nitrogénművek Zrt. válaszul kártérítési pert indított az EMFESZ ellen 2008 közepén.
Idén januárban a Pesti Központi Kerületi Bíróság arra kötelezte az EMFESZ-t, hogy utaljon át csaknem hétmilliárd forintot a Fővárosi Bíróság számlájára őrzési letétként. Az EMFESZ vitatja a Nitrogénművek keresetének jogalapját és a benne szereplő összeget is. A cég jogászai szerint a vonatkozó jogszabály alapján a bíróság nem rendelhetett volna el bírósági őrzési letétbe helyezést.
Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője a hírTV-nek elmondta: a múlt héten gyakorlatilag minden jogi lehetőséget kihasználtak, hogy bizonyítsák igazukat, de mivel ezt nehéz határidőn belül teljesíteniük, pénteken a miniszterelnökhöz fordultak egy nemzetbiztonsági vizsgálat lefolytatásáért. A vizsgálatot azért kérvényezték, hogy kiderüljön, kinek állt érdekében egy olyan végzés meghozatala, ami `gyakorlatilag ellehetetleníti az EMFESZ-t`, kétségessé teszi a fogyasztók kiszolgálását, és `nemzetbiztonságilag olyan kárt okoz, ami ebben a vészidőszakban az országnak abszolút nem hiányzik`.
A vállalat vészforgatókönyvet dolgoz ki a túlélésre. Az ügyvezető a személye és a cég elleni támadásként értékeli a történteket.
Forrás: hírTV