A nyál a nyálmirigyek váladéka nevezetesen a fültövi, az állkapocs és a nyelv alatti mirigyeké. A nyál nem csupán az étkezést, illetve az emésztést segíti, hanem egyéb fontos funkciókat is ellát. Mi történik, ha nyáltermelődésed csökken? Egyáltalán, mennyi nyálat nyelsz le naponta?

Tudtad? Megfelelő vizsgálatok segítségével a nyál alapján meg lehet különböztetni a különböző népcsoportokat. Bár összességben a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy világszerte hasonló baktériumhalmaz él az emberek szájában, nyálában, a meglévő kis eltérésekből mégis következtetni lehet az életmódra, a népcsoportok vándorlására, sőt még a különböző kulturális tényezőkre is.

Tudtad? Egy átlagos felnőttben egészséges mennyiségű folyadékbevitel mellett naponta 1-1,5 liter nyál termelődik, majd jut a gyomorba.

Tudtad? A nyálban lévő kalciumot kötő fehérjék védőbevonatot alkotnak a fogakon.

Tudtad? A nyál igen erős baktériumölő. Az állatok például azért nyalogatják sebeiket, hogy fertőtlenítsék, és segítsék vele a gyorsabb sebgyógyulást. De nem csak a külső sebeket fertőtleníti a nyál. Ha kiszárad a szád, nem iszol eleget, és nyáltermelődésed csökken, tapasztalhatsz rossz leheletet, a baktériumok ugyanis elszaporodnak, a nyál öblítő hatása enyhül.

Tudtad? Holland kutatók megtalálták a sebgyógyulásért felelős fehérjét a nyálban, mellyel egyrészt az állatok nyalakodására, másrészt pedig arra találták meg a magyarázatot, hogy miért gyógyulnak a sebek a szájban gyorsabban, mint a test bármely más pontján.

Tudtad? Az ízérzékeléshez szintén elengedhetetlenül fontos a nyál. Hiába vannak ízérzékelők a nyelven, ha a nyál nem bontaná `ízekre` az ételeket, nem éreznénk őket.

Tudtad? Az emésztés már a szájban megkezdődik, mivel a nyál amiláz nevű enzimje lebontja a keményítőt.

Tudtad? Létezik egy nyálkő nevű betegség, mely nagyban hasonlít a vese- és az epekőhöz. A nyálkő eldugaszolja a nyálvezetéket, amitől finom étel látványára, evésre az eldugult vezeték oldalán, az állkapocs alatti terület láthatóan megduzzad. Feszülő érzés keletkezik a nyálmirigyben, melyből nyomásra sűrű, fehéres, gennyes nyál préselődik ki.

Tudtad? A nyál nemcsak az emésztést segíti, hanem a jól érthető, artikulált beszédhez is szükségünk van rá. Forrás: Ötvenentúl.hu