A hajléktalanok lakhatási lehetőségét és munkába állását igyekszik segíteni a Magyarországon márciustól induló uniós program. A keret 2,7 milliárd forint, de a feltételek meglehetősen szigorúak, nem lehet ebből fedezni például az albérleteknél elvárt kauciót vagy a rezsiköltséget.

A március elsején induló európai uniós támogatással megvalósuló program azoknak az aktív korú, munkaképes embereknek igyekszik segíteni, akiknek még van esélyük arra, hogy talpra álljanak. Lesznek képzések, és akinek kell, annak az írás-, olvasáskészségét is fejlesztik.

A férfiak motorfűrész kezelői tanfolyamra mehetnek, de lesznek olyanok is, akik komolyabb képzést is vállalhatnak, boltvezető vagy kőműves tanfolyamot például. Amíg a program résztvevői tanulnak, keresetpótló támogatást, étkezést és útiköltség-térítést kapnak. De a képzés önmagában még nagyon kevés, hiszen sokan érettségivel, végzettséggel sem tudnak elhelyezkedni, különösen, ha elmúltak 55 évesek.

A program legkritikusabb pontja a hosszú távú munkavállalás – mondja Zsabka Attila, a székesfehérvári krízisközpont vezetője. Megpróbáltak tehát garanciákat keresni. A munkáltatónak öt hónapon keresztül a minimálbér járulékait kifizetik, ezért a munkáltató öt hónapig tovább foglalkoztatja az embert saját keretből. Így gyakorlatilag minimum tíz hónapos munkaszerződéses állást tud a krízisközpont biztosítani azoknak, akiket fölvesz a városgondnokság. És van egy bizonyos lakhatási támogatás: hat hónaptól 12 hónapig adnak egy embernek maximum havi 30 ezer forintos szállástámogatást.

A program jó, csak az időzítése nem szerencsés, a várakozások alatt maradt a pályázatok és a pályázati igények száma – mondta Maróthy Márta, a Hajléktalanokért Közalapítvány szakmai vezetője.

Szerinte ennek oka a gazdasági válság, ami megnehezíti azt, hogy javítani lehessen a nagyon hátrányos helyzetű, a munkaerőpiacról rég kihullott emberek foglalkoztatásán, de a szigorú uniós előírások miatt sem könnyű olyan támogatásokat kapni, amilyenre a hajléktalan embereknek szükségük van. Az albérletek kaucióval, rezsivel járnak, és ezek ebből a forrásból nem finanszírozhatók.

Ghyczy Gellért, a Szociális Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy tavasszal újra lehet pályázni. A most induló programokban ezer ember vehet részt. A hivatalos adatok szerint ma 3 500 ember él hajléktalanszállókban, de ennél jóval több, becslések szerint nyolc-tízezer ember él fedél nélkül.Forrás:MROnline