Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: az életkori adatok alapján pont a jövő generációja megy ki külföldre dolgozni, ugyanis legnagyobb számban a fiatal 26-35 éves ápolók jelentkeztek az igazolványért.

A kamara elnöke elmondta: az adatok alapján nagyon sok egészségügyi szakdolgozó már az iskolapadból rögtön külföldre megy dolgozni, be sem kerül a magyar egészségügyi rendszerbe. Nem csoda, hiszen egy végzett ápoló itthon hazavisz 80 ezer forintot, míg külföldön ennek az ötszörösét keresi – tette hozzá.

Balogh Zoltán hangsúlyozta: korábban valamelyest enyhítette a helyzetet, hogy a szomszédos országokból, így például Romániából sok végzett ápoló jött Magyarországra dolgozni. Mára azonban ez már nincs így, az Unióhoz való csatlakozás lehetővé tette, hogy onnan is inkább a nyugati országokba menjenek munkát vállalni. Ráadásul már ezekben az országokban is gyakran jobban fizetik az egészségügyi szakdolgozókat, mint nálunk, ezért nincs értelme idejönniük – tette hozzá.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson: 887 orvos, 419 ápoló 158 fogorvos, 37 gyógyszerész, 7 szülésznő és 106 egyéb egészségügyi dolgozó. A legtöbben Nagy-Britanniában kívántak dolgozni, összesen 499-en. Népszerű célország volt még Németország, Olaszország, Ausztria,, Franciaország, és Svédország.

Az EEKH adatai alapján az utóbbi évek összehasonlításából kiderül, hogy az ápolóknál a tavalyi év volt a csúcs: 2005-ben 239 egészségügyi szakdolgozó jelentkezett a hivatalnál, 2006-ban 113, 2007-ben 127 és 2008-ban 153, 2009-ben pedig 419.Forrás:fuggetlenhir.hu