A Falugyűlés apropója a 2010-es költségvetés volt. Maroslelét is érinti a normatíva csökkentése, így meg kell gondolni, hogyan gazdálkodjanak mondta dr. Martonosi György.

A polgármester kifejtette, bár Maroslele 2009-ben is jelentős, 30 millió forintos forrás hiánnyal küzdött, az évet mégis úgy zárták, hogy 2 millió forint megmaradt a büdzséből. 2010-ben azonban más a helyzet. 9 millió forinttal kap kevesebb normatív támogatást a község, ez 1 havi normatív támogatásnak felel meg. A polgármester hozzátette, ez a megvonás főleg az oktatást érinti.

A hiányt két módon lehet pótolni: egyrészt a bevételt kell növelni, másrészt a kiadást kell csökkenteni. A célok között szerepel, hogy a kintlévőségeket behajtják. Ebből, a főleg iparűzési, illetve kommunális adóhátralékból, 7 millió forintot nyerhetnek. A takarékos gazdálkodás mellett, nagyon fontos a működési célú pályázatok készítése is.

Jó hír, hogy idén is a tervek között szerepel a közmunkaprogram. Mely télen 12 főt, nyáron 25 főt foglalkoztat.

A polgármester úgy véli, a költségvetés ellenére 2010. a beruházások éve lesz. Több uniós pályázat is a végéhez közeledik. A Művelődési ház felújítása rövidesen elkészül, de folytatják a járdák felújítását is. Ha minden jól meg, a szennyvízcsatorna építését pedig már tavasszal megkezdhetik. DAOP-os pályázat segítségével pedig felújíthatják és akadálymentesíthetik az orvosi rendelőt. Egy határon átnyúló pályázat keretében pedig megújulhat a község történeti gyűjteménye.

A Falugyűlésen jelen volt dr. Buzás Péter, Makó város polgármestere, országgyűlési képviselő is. Beszédében gratulált Maroslele polgármesterének. Az országgyűlési képviselő véleménye szerint, ebben a helyzetben nagyon fontos a felelősségteljes gondolkodás.

A hozzászólások között is elhangzott számos gratuláció, mely a város vezetését illeti, és amelyet az összefogásnak köszönhetnek. Panaszként hangzott el, hogy sok a kóbor kutya. Ezzel kapcsolatban az ígéretét tette a polgármester, megpróbálják megoldani a problémát.

Kodácz Csengele