A működését Állami Tüdőgyógyintézetként 1948-ben megkezdő, de az utóbbi években teljesen elhanyagolt, később véglegesen bezárt szolnoki Tüdőkórház — védett fákkal tarkított — parkerdeje idén júliustól megújulva várja a természetbarátokat. A munkálatok még tavaly szeptemberben kezdődtek. A parkban már nincsenek hulladékgyűjtők, és a pihenést szolgáló padok, asztalok is hiánycikkekké váltak. A parkerdő helyreállítását követően tíz általános iskola 91 alsó tagozatos osztálya számára — a park bemutatásával egybekötött — környezettudatosságára nevelő, ismeretterjesztő oktatást szerveznek.
A projekt megvalósulásával 23 ezer négyzetméter természetvédelmi területet kap vissza a város. A beruházás összköltsége 22 és fél millió forint. Ebből 20,250 millió forintot pályázat útján a norvég alapból nyert Szolnok, a fennmaradó összeget pedig a Munkalehetőség a Jövőért Nonprofit Kft. saját költségvetéséből biztosítja.
A Zagyva partján most elárvultan omladozó épület egyébként eredetileg Honvéd Kórháznak épült. Története 1939-ben kezdődött, amikor a honvédelmi minisztérium megbízta Glock Imre budapesti építőmestert egy szolnoki helyőrségi kórház tervezésével és felépítésével — a megvalósulásig még néhány évet várni kellett.
Forrás: Szoljon.hu