A hajléktalanok többsége nagyon szeretne dolgozni, sőt közel felüknek van is valamiféle munkajövedelme – mondta az InfoRádiónak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, aki hozzátette: üveggyűjtögetésből, kukázásból és lomtalanításból szereznek valamennyi pénzt az utcán élők.

Ezek az emberek keményen megdolgoznak a kevés bevételért, amit összegyűjtenek ezekért a munkákért – ha például a kukásautó előtt akarnak odaérni, akkor hajnali öt előtt kell kelniük – érzékeltette a hajléktalanok munkás életét Vecsei Miklós, aki hozzátette: ezek az emberek komoly hátrányban vannak, hiszen sokuk több éve már nem dolgozik, ráadásul postai címük sincs.

A Hajléktalanokért Közalapítványt is vezető Vecsei Miklós elmondta azt is: a hajléktalanok munkához jutását az is megnehezíti, hogy beszűkült az alkalmi munkák piaca. Korábban főleg az építőiparban tudtak munkát találni, ám most már ez is nehéz, és a takarítási munkákból is egyre kevesebb van.

Sokan azok közül, akik az előző években olcsó munkásszállókon laktak, mert alkalmi munkákból meg tudtak élni, visszacsúsztak a hajléktalanszállókra.

A szakértő hangsúlyozta: a hajléktalan-ellátás és -rehabilitáció során nagyon fontos szerep jut azoknak a kapcsolatoknak, amelyeket még tud támaszkodni az otthontalan: barátok, rokonok, akik motivációt jelenthetnek, és be tudja nekik bizonyítani, hogy mégis ér valamit.Forrás: inforádió.hu