Nem csak a csongrádi megyeszékhelyen, hanem Baján és Kecskeméten is tartanak adókeddet. Békéscsabán pedig szerdán várják az érdeklődőket.

Az egyik legfontosabb változás, amely a magánszemélyekre vonatkozik a szuperbruttósítás, amely által az adóalap 27 százalékkal növekszik, és ebből a megnövelt adóalapból számolják ki az adót. A vezető elmondta, hogy ehhez igazítják az adótáblát is, öt millió forintos adóalapig lesz kedvezményes az alsókulcs, ami 17 százalék, efölött 32 százalék lesz érvényben az 2010- től.

A cégekre és a vállalkozókra vonatkozó legfontosabb változás az iparűzési adót érinti, ugyanis az APEH lesz az adóhatóság 2010- től, de a 2009- ről szóló adóbevallást még az önkormányzatokhoz kell beadni, és még a 2010. márciusában esedékes előlegeket is az önkormányzathoz kell befizetni. Az új rendelet szerint, ami ezután következik az tartozik az APEH- hoz: tehát a 2010- ről szóló bevallást már az adóhivatalnak kell benyújtani, és az előleget is oda kell fizetni 2011- ben. A változással az adó mértéke nem változik, csak a fizetés módja.

Megosztom!
|