Öt fogyatékkal élő fiatalember kézműveskedik egy picike asztalnál, a kecskeméti Almási Zsuzsa konyhájában. Kerekegyházáról, Hetényből, Tiszasasról gyűlnek össze, míg ők agyagoznak, szüleik, nagyszüleik soron következő közös programjaikat tervezik.

Beszélgetéssel, nevetéssel telnek a délutánok, csak az agyagtömbökből elővarázsolt figurák gyarapodása jelzi az idő múlását meséli Almási Zsuzsa óvónő, a Fogyatékos Fiatalok Alkotócsoportjának felnőtt vezetője. Egy ideje munkanélküli vagyok, ráérek foglalkozni a fiatalokkal. Gábor, Csaba és Fruzsina a `kemény mag`, az ő szüleik voltak a közös foglalkozások kezdeményezői, hozzájuk csatlakoztunk Zsuzsi lányommal. Zsófi három éve van velünk.

A farsangra készülnek

Előkerül egy doboz, benne a szilveszter jegyében mintázott szerencsehozó kéményseprők, malacok, négylevelű lóherék. Alkotóik elégedettek, lelkesen válogatják saját kiégetett cserépfiguráikat.
Semmi sem tört össze! – lelkendezik a legfiatalabb csapattag, a tizenhat éves Zsófi. Már a farsangra készülünk, csipkézett álarcot készítünk.

A fiatalok cserépfigurás jászla nyerte a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület betlehemkészítő pályázatának közönségdíját decemberben

Nagymamája, Dr. Mányi Irén háziorvos elmondta, hogy unokája születése óta szívbeteg, nem bírja a fizikai megterhelést. A közös munka több szempontból jót tesz neki: látványosan fejlődött kézügyessége, van sikerélménye, érzelmileg is sokat kap barátaitól.
A többi fiatal rég befejezte az iskolát, némelyikük harminc éves is elmúlt.

Fontos a közösség ereje

Nyolc évig vittük-hoztuk Fruzsina lányunkat Kerekegyházáról Kecskemétre az iskolába, mivel nem akartuk, hogy kollégistaként elszakadjon a családtól. Amikor véget ért az iskola, igényelte, hogy tartozzon valahova. Több ilyen közösségre lenne szükség, mert a legtöbb fogyatékos elszigetelődik, nincs se barátja, se értelmes elfoglaltsága vélekedi Szíjártóné Gengeliczki Zsuzsa.

Közel tizenöt éve járunk össze, Csaba fiam ki nem hagyna egyetlen alkalmat sem. Két évig a Juhar utcai iskolában tartottuk a foglalkozásokat, de tavaly terembérleti díjat kért az intézmény vezetősége, amit nem tudtunk vállalni. Azóta ismét egymáshoz járunk. Évek óta szeretnénk olyan közösségi helyet találni a városban, ahol heti egy alkalommal szívesen látnák a csapatot bizakodik Csabai Jánosné.
Egy tálból cseresznyéznek

A fiatal alkotók családjai közös programokat is szerveznek. Februárban jelmezes farsangolást tartanak, májusban cseresznyét szednek, ősszel kocsit bérelnek és felvonulnak a kerekegyházi szüreti mulattságon. Nyáron együtt kirándul a csapat, idén egy fogyatékos fiatalok és felnőttek ellátására szakosodott zirci farmot készülnek meglátogatni. A szülők nagy álma, hogy ők is lakóotthont hozzanak létre gyermekeik részére, ahol néhány segítővel önálló életet élhetnének. (baon.hu)