— Az intézkedések nagy valószínűséggel az ellátás színvonalának csökkenése mellett konfliktushelyzeteket fognak eredményezni, melyek kapcsán tisztelettel kérjük betegeink megértését és türelmét — mondta dr. Szabó Tamás igazgató, amikor a Szent Erzsébet Kórház menedzsmentjével karöltve bejelentette a megszorításokat.
Elhangzott, hogy felvették a kapcsolatot az ÁNTSZ, az Országos Mentőszolgálat, illetve az érintett területek háziorvosaival, és önkormányzataival, hogy intézményükbe a Jászságon kívülről ne irányítsanak sürgősségi ellátásra szoruló betegeket. Drasztikus mértékben, felére csökkentik a nem ellátási területről érkező betegek tervezett műtéteinek számát, valamint a járóbeteg-ellátásban korlátozzák a laborba, a röntgenbe, és a gasztroenteorológiára irányuló beteglétszámot is. Az intézkedések sorában lesznek olyanok is, amelyek közvetlenül érintik a jászsági lakosokat is.

Minden kórházi osztály számára meghatározott, hónapokra lebontott költségkeretet szabtak meg. Azt követően, hogy a kiadások az adott hónapban elérték a keretben megadott szint nyolcvan százalékát, kizárólag csak a menedzsment egyedi döntése után lehet bármilyen beavatkozást végrehajtani. Természetesen a döntés az életmentő beavatkozásokat nem érinti. Szabó Tamás egyértelműsítette, hogy az intézkedéscsomag hatására Jászberényben is egyre nagyobbak lesznek a várólisták.

Az igazgató a szoljon.hu-nak hozzátette, hogy a megszorítások éves szinten a jelenlegi szerkezetet megtartva mintegy százmillió forint megtakarítást eredményeznek. Viszont ezen túl is még további 260 millió forintos hiányuk lesz a jelenlegi szerkezetet fenntartva. Kiemelték, hogy a jelenlegi rendszert fenntartva további lefaragásokra nincs lehetőség, és amennyiben az önkormányzat a költségvetésben nem tudja pótolni a 260 millió forintot, akkor a szerkezetátalakításról — osztályok bezárásán, különböző tevékenységek feladásán — kell határozni, de az a döntést is a tulajdonos önkormányzatnak kell meghoznia. Szintén érdeklődésünkre az igazgató elmondta, hogy a kórház nehéz gazdasági helyzetének kialakulásában egyaránt van része a működtetés korábbi átalakításának — önkormányzati intézményből önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággá — és a kórháza alulfinanszírozásának. Továbbra is fenntartják, hogy ha az átalakuláskor létező finanszírozási rendszert megtartja a kormányzat, ez idő szerint is nullszaldósan tudnának működni. A november 30-i üzleti terv készítésekor például a hiányt 175 millió forintra prognosztizálták, ám két hónap alatt rengeteget változott a finanszírozási környezet.

— Rendkívül szerencsétlennek tartom, hogy egy újságírói kérdés kapcsán kell megtudnom, hogy milyen nagyságrendű intézkedéssorozatot hajt végre a Szent Erzsébet Kórház vezetősége — mondta dr. Gedei József polgármester, amikor véleményéről kérdeztük. — Nem érdemes arra az önkormányzat, hogy ilyen nagyságrendű változásokról időben tájékoztatást kapjon? Talán annyit megérdemeltünk volna, hogy az intézkedésekről, és annak okairól legalább tájékoztatást adjanak a képviselő-testületnek vagy épp a polgármesternek. Az önkormányzat mindig kész volt segítséget nyújtani — az elmúlt három évben közel egymilliárdot fordítottunk a kórházra —, de nem került elém olyan komoly anyag, amelyből kiderült volna, hogy egy ekkora hiány miből tevődött össze — jegyezte meg a településvezető. A polgármester hozzátette még, hogy továbbra is készek a támogatásra, viszont annak mértékéről csak abban az esetben tudnak majd dönteni, ha ismerik a hiányt okozó pontos számokat, az üzleti tervet.

A szülések jelentenek kivételt

A megszorítások nem érintik a kórházban lezajló szüléseket. Változatlan formában fogadják a nem Jászságból érkező kismamákat. Ennek pedig az az oka, hogy a szülésekhez kapcsolódó finanszírozásnak nincs volumenkorlátja. Szántai Tibor, az önkormányzat egészségügyi és sport bizottság elnöke elmondta, hogy a költségvetés első változatában is szerepel a kórház finanszírozásának támogatása, viszont annak végleges mértékéről később döntenek a képviselők a költségvetés elfogadásával. (szoljon.hu)