Leggyakrabban a kiváltó ok pszichés okokra vezethető vissza és nem az éhségre.Amikor már mi magunk sem vagyunk vele tisztában, hogy nem a tápanyag igénye miatt étkezünk, érdemes szakorvos segítségét kérni.

Pótcselekvés

A mértéktelen evés pótcselekvés, vagy valamely lelki probléma feledtetésére szolgál. Problémáink megoldása helyett a folyamatos evést választjuk, mely ideiglenesen ugyan, de képes elterelni a figyelmet a valódi okokról.

Legtöbben a szeretet hiányt is így dolgozzák fel és vannak olyanok, akik csupán figyelem felkeltésből juttatnak fölösleges kalóriát szervezetükbe. A mértéktelenül evés, nem az éhségérzetből ered, s nem is azért, mert úgy érzi, táplálékra van szüksége. Az okok a lélekben keresendők, hasonlóan az étkezési problémákhoz, mint az anorexia vagy a bulímia. A mértéktelen evés csak súlyosbítja a problémákat, hiszen később önértékelési zavarokat is okozhat a túlsúly kezelése. Felborítja az addig normálisan működő emésztést, s ha az eredendő ok is kisebbségi komplexus volt azt tovább súlyosbítja.

Fizikai függőség

A fizikai függőség kevésbé veszélyes, mint a lelki függőség könnyen megszüntethető, mert ha időben észreveszik, s kezelik. A lelki azonban a fejben dől el, és motiváció hiányában nem szűnik meg. Olykor nem csak lelki problémák, hanem az öröklött gének is okozhatják a mértéktelen evés szokását. Egy azonban minden esetben biztos: a kóros evés komoly fizikai és lelki válsághoz vezet, s hosszú távon akár életveszélyessé is válhat.
Forrás: siccpasik.hu