Nem alkalmas fogyasztásra Orosháza külterületén, Tatársáncon az ivóvíz. Az ott élőknek évtizedeken át az Orosfarm szövetkezet szolgáltatta a hatvanas években fúrt kútból a vizet. Mivel az EU normáinak nem felel meg a minősége, ráadásul hatósági engedély sincs, a társaság december végén leválasztotta a lakosságot a rendszerről.

— Ez egy majorja volt az Új Élet téesznek, szolgálati lakások épültek, mi a hetvenes években költöztünk ide — elevenítette fel ivóvíz-kálváriájukat Huszárik István. — Bevezettettük a vizet, amit a szomszédunkban lévő hidroglóbuszból kaptunk. Néha gázos volt, meg tejfölfehér. Volt olyan is, hogy meggyújthattuk, de megszoktuk. Nem bajlódtunk mi akkoriban ásványvízzel.

A rendszerváltás után az önállósodott Orosfarm szolgáltatta tovább a vizet a településrészen, ám az uniós előírások miatt a cég nem vállalta a kockázatát annak, hogy a metángázos víz miatt akár nekik, akár a tatársánci fogyasztóknak bajuk essen.

— A szövetkezet anyagi segítséget ajánlott fel, hogy mindenki fúrathasson kutat és a jövőben megoldhassa maga a vízigényét. Családunk önerőből megcsináltatta a házi kis vízművét — mutatta kiskonyhai berendezését Huszárik István. — Ám ez a víz is éppen olyan gázos, rossz, mint amit a hidroglóbuszból kaptunk évtizedekig. Mi már nem isszuk, veszünk ásványvizet. Kutunk vizét a fürdőszobai szükségleteinkre használjuk, meg a jószágnak adjuk.

Azt már az Orosfarm elnöke, Dominkó Sándor mesélte, hogy 1992-től, társaságuk önállósodása óta tárgyaltak az orosházi önkormányzattal a Tatársáncon élők gondjának a megoldásáról.
— Egyezkedtünk — mondta az elnök. — Fúrasson kutat a város, vagy hálózaton juttasson ki jó ivóvizet az itt élőknek. Ígéret volt, hogy 2006-tól Kardoskútról csővezetéken kap minőségi ivóvizet a külterület, de nem lett belőle semmi. Mi most léptünk, mert az arzén, a nitrát és a gáztartalma olyan magas a víznek, hogy a hatóság megbünteti azokat, akik ilyen minőséget szolgáltatnak.

Tizenegy ingatlannál voltunk érintettek, felajánlottunk kamatmentes kölcsönt, családonként 130 ezer forintot 24 hónapra. Nyolc család igényelte és megcsináltatta saját kútját. Igaz, a víz minőségével továbbra is baj van. Az orosházi önkormányzat felmérést végzett, hogy kik azok, akik palackos, vagy lajtos kocsiból igényelnek jó ivóvizet. Lapunk úgy értesült, a tatársánciak maguk oldják meg ivóvizük beszerzését.

Azt már Molnár Bélától, a régiós ivóvízminőség-javító konzorcium elnökétől tudtuk meg, hogy társulásuk célja a külterületek, tehát nem csak Tatársánc, hanem Kiscsákó megfelelő vízzel való ellátása is.
— A palackos vagy zacskós víz nem lehet hosszú távú megoldás. A térségünket is érintő projekt (Csanádapácától Szarvasig) 6 milliárd forint összköltségű. Orosháza önrésze 300 millió forint lesz, ennek a felére szeretnénk pályázni.Forrás: beol.hu