Wolfgang Wodarg német szociáldemokrata politikus, a strasbourgi Európa Tanács (ET) egészségügyi bizottságának elnöke sürgős tárgyalást kérve nyújtotta be a `Hamis pandémiahírek, fenyegetés az egészségre` című indítványát. Wodarg, aki civilben Flensburg északnémet város tisztiorvosa, az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tenné felelőssé, amiért véleménye szerint feleslegesen verte félre a harangokat, és világméretű pandémiának nyilvánította a H1N1 terjedését.

Ennek legszélsőségesebb következményeként Franciaország 94 millió adag vakcinát rendelt meg, komolyan véve az előrejelzést, amely szerint egy fő immunizálásához két ampulla kell. A HVG összeállítása szerint novemberre kiderült, egy adag is elegendő védettséget ad, a járvány pedig olyan mérsékeltnek bizonyult, hogy eddig mindössze ötmillió francia oltatta be magát. Más országok is túlrendelték magukat a vakcinából (erről lásd táblázatunkat), ami Wodarg szerint világosan mutatja, hogy mind a WHO-nál, mind pedig a nemzeti kormányoknál a profitérdekelt oltóanyaggyártók határozták meg a döntéseket.

Sokan abból kiindulva tartják jelentéktelennek a világpandémiát, hogy a szezonális influenza a WHO becslése szerint évente világszerte 250500 ezer halálos áldozatot szed. Az USA járványügyi központja, a CDC pedig évi 3640 ezerre teszi a `hagyományos` influenza okozta amerikai emberveszteséget. Ehhez képest a mostani 13 ezer halálos áldozatról szóló világadat és a 10 ezret közelítő amerikai nem tűnik igazán aggasztónak. Csakhogy magyarázza a WHO a különbséget a szezonális influenza 90 százalékban az esendő idősek számára végzetes, a mostani új viszont az egészséges fiatalok, a terhes nők és a kisgyermekek körében is súlyos lefolyású lehet.

A világszervezet igazgatóhelyettese szerint a WHO eddig is szigorúan vizsgálta az összeférhetetlenséget az állandó és alkalmi bizottságokban tevékenykedő tanácsadóknak nyilatkozniuk kell, fűzi-e őket valamilyen érdekeltség gyógyszergyártókhoz vagy az egészségipar más szereplőihez. Ezek a nyilatkozatok nyilvánosak, ahogy a szakértői anyagok is hozzáférhetők a világhálón.Forrás: hvg.hu