A hírt péntek este a közölte a köztévé híradója. Több száz eredetvizsgáló Budapesten tüntetett pénteken, mert szerintük a kormány lehetetlen helyzetbe hozta a vállalkozásukat. A jogalkotók szerint azonban éppen az a cél, hogy több műhely is bekapcsolódhasson a vizsgáztatásba, vagyis nő a verseny.

Az eredetvizsgálók az ellen tiltakoznak, hogy mostantól nemcsak ők, hanem bármelyik műszaki vizsgáztató is végezhet eredetvizsgálatot. Azt mondják: az új feltételek mellett nem éri meg nekik folytatni a munkát. Az egyik eredetvizsgáló cégnek például háromszáz embert kell elküldenie.

A jogalkotók szerint az öt eredetvizsgáló cég azért tüntetett, mert eddig évente 5-6 milliárd forintot kerestek a vizsgákkal. “Én is demonstrálnék nagy valószínűség szerint, hogyha az én zsebemből egy-két milliárd forint kiesne, és harcolnék a végtelenségig, hogy az elkövetkezendő időszakban is ez meglegyen. Jó viszont a kicsiknek, azért mert egyfajta monopolhelyzetet szüntettünk meg” – fogalmazott Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalának elnöke.

Az öt cég közben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A vállalkozók szerint az eredetiségvizsgálat megreformálásához egy olyan cég kapott milliárdokat, amelyhez a közlekedési hatóság egyik munkatársának is köze lehet.
Forrás:Független Hírügynökség, MTV Híradó