Az oktatási jogok biztosa és a pedagógus szakszervezet Békés megyei vezetője ellentétes álláspontot képvisel.

― Nyolc-kilenc éve történt az első eset. Az apuka egy pár napos családi kirándulásra kérte ki gyermekét. Erre az osztályfőnök pirossal kijavította a kérelemben talált helyesírási hibákat. A szülő bepöccent, bement az iskolába, s lekevert egy párat a tanárnak. Mindig áll valami a háttérben, nem hiszem, hogy a társadalmi nehézségek lennének a kiváltó okok ― magyarázta Aáry-Tamás Lajos.

Az oktatási jogok biztosa több mint egy éve kezdte vizsgálni az iskolai erőszakkal kapcsolatos bűncselekményeket és azok hátterét. Sejtése, mely szerint az intézményekben magas a fizikai agresszió, nem igazolódott be. A kutatások viszont kimutatták: sokszor káromkodnak és visszaszólnak a diákok.

― Egyre többet hallani tanárverésekről, viszont nem rémlik, hogy az utóbbi időben, megyénkben előfordult volna hasonló eset ― pörgette vissza az idő kerekét Szilágyi Róza. A pedagógusok szakszervezetének Békés megyei titkára szerint komoly társadalmi probléma áll az erőszak mögött, s nem tudni, kiből mikor tör ki a felgyülemlett keserűség. Kiemelte: a családi háttér is fontos, ha nem törődnek a gyerekekkel, akkor azok érzelmileg sérültek lesznek, sokat verekszenek majd.
Mindemellett az oktatók szerepe is megváltozott, bővült.

― Ma egy pedagógusnak egyszerre kell nevelőnek, rendőrnek, pszichológusnak és ki tudja még minek lennie. Ilyen körülmények között kell tanítania ― mutatott rá a változásra Aáry-Tamás Lajos.

Szilágyi Róza szerint is egyre nehezebb a pályán.
― Ma már nincs normális tanár-diák kapcsolat. Nincs elég idő a nevelésre, növekszik az osztálylétszám, ezzel több a tanárok munkája, megbecsülésük viszont egyre kisebb. A diákok is fegyelmezetlenebbek, sokszor túlfeszítik a húrt ― tette hozzá a PSZ megyei képviselője.

Abban mindketten egyetértettek: a tanárok kezében nincs megfelelő eszköz, mellyel a kritikus helyzeteken úrrá lehetnének. Aáry-Tamás Lajos szerint ezért fontos a megelőzés, a konfliktus elkerülése, baj esetén viszont azonnal forduljanak kollégáikhoz, és kérjenek segítséget a pedagógusok.Forrás: beol.hu