Közös ülést tartott péntek délelőtt Szeged és Temesvár önkormányzati képviselő testülete a Városházán, melynek keretében még szorosabbra fűzte hagyományosan jó viszonyát a két testvérváros. Botka László köszöntőjében elmondta, hogy Szeged és Temesvár mindig baráti viszonyt ápolt egymással, hiszen mint fogalmazott, összeköt bennünket a történelem, a gazdasági együttműködés és az emberi kapcsolatok is.

Szeged és Temesvár kapcsolatának szorosabbra fűzése 2003-ra tehető, amikor a két testvérváros megtartotta első közös közgyűlést, hiszen Magyarország és Románia európai uniós csatlakozásával új perspektívák és lehetőségek nyíltak meg a két település előtt. A két régióközpont együttműködése olyan területekre terjed ki, mint például az oktatás-képzés, városrehabilitáció, turisztika, színházak, állatkertek kapcsolatainak megerősítése, továbbfejlesztése. A közös együttműködés remek példája a színházak vendégjátéka, hiszen a Szegedi Nemzeti Színház társulata vendégszerepelt már Temesváron és viszont.

A két város közgyűlése rendszeresen ülésezik együtt, melynek keretében a települések vezetői megvitatják az együttműködési lehetőségeket és értékelik a már elért eredményeket.

Ilyen nagyszerű eredmény például az is, hogy a két város parkolási rendszerét ingyenesen használhatja a másik fél, nevezetesen a parkolóbérlettel rendelkező szegediek térítésmentesen vehetik igénybe a Temesváron kialakított parkolókat.

Szintén jó a viszony a szegedi és a temesvári vadaspark között, számos területen dolgozott már együtt a két intézmény, valamint előszeretettel szerveznek diákoknak szóló utakat is egymás állatkertjeibe – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

Hasonlóan jó az együttműködés a két város nagybani piacai között is, hiszen a román vásárlók előszeretettel jönnek Szegedre és nagyon sok élelmiszert exportálnak az itteni piacon keresztül. Az export tevékenység további támogatására újabb projektet indítottak a két város piacának vezetői.

Nagy Sándor ugyanakkor hozzátette, hogy Szeged és Temesvár polgármesteri hivatala is szorosan együttműködik egymással, hiszen mindkét városvezetésnek fontos a zöld területek védelme, a biodiverzitás fenntartása. Szegeden az erdők és azok élővilágának felmérése zajlik, melyet Temesváron is most készülnek elvégezni, ennek érdekében kíván közösen pályázni a két testvérváros.
Forrás: webradio.hu