Számíthat a gyorsaság közölte az ÁNTSZ az átlagosnál gyakoribb nagykanizsai újinfluenzás haláleseteket vizsgálva. A járványügyi szakemberek aláhúzták: a betegek makacs, magas láz esetén mielőbb forduljanak orvoshoz, a doktorok pedig ha szükséges mielőbb kezdjék meg a vírusellenes kezelést. Néhány nap késlekedés ugyanis is végzetes lehet. Paller Judit regionális tiszti főorvos megjegyezte: Bagonyai Attila sakkmester is kis késéssel ment orvoshoz, a doktor pedig nem kezdte el azonnal a vírusellenes kezelését. Igaz, nem voltak a betegnek egyértelmű tünetei.

A vizsgálat során kiderült, nem egyedi esetről van szó, többször előfordul, hogy az orvos nem gondol azonnal arra, hogy influenzás a hozzá forduló beteg.

Paller Judit a vizsgálat következtetéseiről szólva hozzátette: a leghatékonyabb védekezés még mindig a védőoltás. A régióban egyébként átlagosan éppen annyian oltatták be magukat a vírus ellen, mint az ország más területein, vagyis a lakosság huszonöt-harminc százaléka. A tiszti főorvos szerint elképzelhető, hogy az érintettek immunrendszere gyengébb volt. A pontos ok kiderítésére egy sokkal átfogóbb vizsgálatra lenne szükség. A többi között górcső alá kellene venni a lakosság korösszetételét és pszichés állapotát is.

Vizsgálat zajlik Szegeden is, mert ott is az átlagosnál több halálesetet tapasztaltak, de az az elemzés még nem zárult le.Forrás:MR