Húsz év sem volt elég arra, hogy jobban odafigyeljünk internetes jelszavaink biztonságára állítja egy adatvédelemmel foglalkozó amerikai vállalkozás. Szakértőik több millió olyan jelszót elemeztek, amelyet egy hacker szerzett meg egy adatbázisból, és tett közzé decemberben az interneten. A leggyakrabban használt jelszavak listáját a Password, az I Love You, a Princess, a Rock you és az ABC123 karakterek vezetik. A leggyakrabban használt számsort, az `123456`-például 320 ezren használták, de hatmillióan egy viszonylag egyszerűen generálható betű vagy számkombinációt választottak maguknak. Ezek megfejtése ma már egyáltalán nem jelenthet komoly gondot mondják a szakemberek.

A tapasztalatok szerint egyébként Magyarországon sem jobb a helyzet. Igen elterjedt például a `Szeretlek` vagy `Jelszó`, és sokan választanak olyan könnyen kikövetkeztethető azonosítót, mint például egy születési évszám.

Mindenki azt gondolja: csak mással történik meg, hogy feltörik a jelszavát figyelmeztetett az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozva Fialka György biztonságtechnikai szakértő. Éppen ezért alkalmaznak egy ideje a hazai pénzintézetek hármas szűrőt, amelynek utolsó elemét még az ügyfelek is csak egy adott tranzakció során ismerhetik meg. Az ügyfél által megadott telefonra sms-ben megküldött egyszer használatos kód ráadásul csak korlátozott ideig érvényes.

A szakértők egyébként minden fontos információt tartalmazó oldalhoz komplex, nehezen kikövetkeztethető jelszót ajánlanak, olyat, amilyet például egy idő óta már a bankok is elvárnak. Azaz olyan jelszót célszerű választani, amely legalább nyolc karakterből áll, és akár speciális karaktert is tartalmaz. Az sem árt, ha az azonosítókat legalább két-három havonta lecseréljük teszi hozzá Fialka György.

Forrás: MR1.hu